Medžlis Konjic

Mevludski program u džamiji u Homolju

U subotu, 8.10.2022.godine poslije jacije namaza, u okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Konjic “Merhaba, ej, naš Resule”, u džamiji u Homolju održan je mevludski program.

Na početku program okupljenim vjernicima obratio se Enes ef. Alić ukazujući na važnost i vrijednost sjećanja na Poslanika islama, a.s.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic a vazu-nasihat održao je imam gradske džamije u Konjicu Ensar ef. Zalihić.

Ensar efendija je naveo i pojasnio kur’anske ajete koji upućuju na značaj i vrijednost slijeđenja Poslanika, a.s., a potom ukazao na Poslanikovo, a.s., zauzimanje za vjernike na Sudnjem danu, prenoseći nekoliko hadisa koji govore o tome.

Reci: “Ako vi Allaha volite, onda mene slije­dite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam opros­titi! A Allah prašta i milostiv je!

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Ukazao je na vrijednost i važnost ljubavi prema Poslaniku, a.s.: “Ako vi Al­laha volite, onda mene slijedite, pa će i vas Allah voljeti”, tj. vi ćete dobiti i više od toga što ste tražili svojom ljubavlju, dobit ćete Allahovu ljubav prema vama, a ona je veća od vaše.