Medžlis Konjic

Počela manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule!

U petak 7.10.2022. godine nakon akšam namaza mevludskim programom u Gradskoj džamiji u Konjicu počela je manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule!” kojom Medžlis Islamske zajednice Konjic tradicionalno obilježava  mjesec u kom je rođen poslanik Muhammed, a.s..

Ova manifestacija sadrži 11 programskih sadržaja i trajat će do 28. oktobra 2022.godine.

Na početku programa prisutnima se obratio Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic, zahvalivši se Karađoz-begovoj medresi što se odazvala pozivu Medžlisa i prihvatila da učestvuje na centralnoj mevludskoj svečanosti  povodom rođenja Poslanika u Konjicu.

“Ovim programom i nastupom Hora Karađoz-begove medrese otvaramo rebiu-l-evvelsku manifestaciju koja će trajat narednih mjeseca dana. Otvaramo manifestaciju sa njima kojima, od kada Karađoz-begova medresa postoji, ovaj grad povjerava najvrednije što ima, a to je naša mladost, koju šaljemo u Mostar kako bi se obrazovala i odgajala i, hvala Bogu dragom, da na tom putu nižu uspjehe i želimo da to ostane i u budućnosti tako. Mi smo večeras sa zalaskom sunca ušli u 12. rebiu-l-evvel. To je dan na koji je rođen Muhammed, a.s., i njemu u čast tokom ovih mjesec dana održat će se mnogobrojne manifestacije, pa tako i ova naša ‘Merhaba ej, naš Resule’. To je manifestacija koja će nas podsjetit na ličnost i misiju plemenitog Poslanika” – rekao je Refik efendija Delić.

Predavač na svečanosti bio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, a koji je u svom govoru, između ostalog, rekao: “Da pričamo do naredne godine, do 12. rebiu-l-evvela, o Poslaniku – imali bismo šta govoriti. Jer, draga braćo i sestre, tomovi i tomovi knjiga su napisani o njemu, o njegovim uputama, o njegovim savjetima i o onome s čime je došao i šta je ostavio svom ummetu. A, njegov ummet – njegovi sljedbenici – to je najbolji ummet. To nam Kur’an poručuje, kada kaže da smo najbolji ummet koji se pojavio na ovoj zemlji, jer naređujemo da se čine dobra djela, a zabranjujemo da se rade loša djela. To je opis sljedbenika Muhammeda, a.s., to je naša vrijednost – da vjerujemo u Allaha, da slijedimo Poslanika, činimo dobra djela, a zabranjujemo da se čine loša djela. U krajnjem slučaju, to je bila zadaća posljednjeg Božijeg Poslanika, da uputi čovječanstvo na pravi put.”

Mevludski program završen je učenjem Kur’ana i dovom koju je proučio Elvedin efendija Čorbo.