Medžlis Konjic

Promocija knjiga Nusreta Omerike

U okviru manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule” Medžlisa Islamske zajednice Konjic  i “Dana knjige” JU Narodni univerzitet Konjic, u ponedjeljak 10. oktobra 2022.godine s početkom u 19 sati, u Bosanskoj sobi NU Konjic, održana je promocija knjiga Nusreta Omerike “Morem jaše na konju djevojka” i “Kad morija Mostar morijaše”.

Promotori knjiga bili su: prof. dr. Dijana Hadžizukić i prof. Džemal Juklo.
Knjiga ‘Morem jaše na konju djevojka’ je jedna antologija od 350 stranica i 435 šaljivih pjesama koje su koliko je meni poznato u bh književnosti po prvi put sabrane u ovako jednu veliku antologiju. Naša književnost je imala tih šaljivih pjesama, ali su bile razasute u različitim časopisima, različitim knjigama. Ovo je prvi put da je to netko skupio na jedno mjesto i donio u ovakvom obliku”, ističe autor knjige Nusret Omerika.
Radeći motive u bošnjačkim usmenim lirskim pjesmama, sevdalinkama, baladama i romansama kao što je motiv cvijeća, islama, djevojaka i žena, svadbeni motivi i dr., uočio sam da se u bosanskohercegovačkoj ili uže da kažem bošnjačkoj književnosti nalaze i motivi, odnosno, pjesme koje odišu humorom. Otkad humor datira u književnosti historiografičari i historičari su pokušali naći odgovor, ali sve su prilike kako postoji čovjek da tako postoji i ljudska potreba da se nasmije. Tako se u ovim pjesmama ismijavaju različite ljudske osobine, od laži, ljenosti, pretjeranog hvalisanja itd., pa sve do životinja koje, također, poprimaju ljudske osobine te i one ismijavaju ono što nije dobro u društvu i ljudskom karakteru – naglasio je Omerika.
Govoreći o knjizi “Kad morija Mostar morijaše” koja donosi osobni odabir, uglavnom balada, koje su opjevale dolazak kuge, (morije) u Mostar i njegovu bližu okolinu autor je kazao da prema tradiciji, 1731. godine je u Mostaru na Velikoj tepi iznikla vriježa od karpuze, da se razvila i dala svoj plod, ali da se i plod sasušio, jer ga nije imao ko ubrati!

Također, postoje vjerodostojni historijski podaci koji pokazuju da su u vrijeme haranja kuge, zaista prelijepe mostarske bašče pretvarane u hareme, jer mejite nije imao ko da ukopa.

Podsjetimo, Nusret Omerika rođen je 1959. godine u Kljunima kod Nevesinja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek historija jugoslavenske književnosti. Nakon što je položio sve ispite na Filozofskokm fakultetu u Sarajevu magistarski rad brani u Mostaru na Univerzitetu „Džemal Bijedić“.

Omerika se bavi usmenom knjiženošću, književnom kritikom i esejistikom. Objavio je 50 stručnih i naučnih radova iz usmene, divanske i starije književnosti BiH.