Medžlis Konjic

Proučena dova na temeljima nove džamije u Glavičinama

U srijedu, 7.septembra 2022.godine u džematu Polje Bijela – Glavičine proučena je dova povodom početka radova na novoj zgradi džamije u ovom naselju.

Na početku programa upriličenog ovim povodom ašere je proučio Redžo ef. Muhibić, a potom se okupljenima obratio imam ovog džemata Mumin ef. Vrače.

On je poselamio prisutne i zahvalio im se na podršci aktivnostima na ponovnoj izgradnji džamije u Glavičinama.

Okupljenima se potom obratio i predsjednik Džematskog odbora Glavičine gospodin Ismet Halilović koji je u svom obraćanju kazao:

„Poštovani prijatelji, ja vas sve selamim i zahvaljujem što ste našlinačin  da budete danas s nama u za nas posebnom danu. Prije svega selame i izraze zahvalnosti upućujem našim musafirima i prijateljima iz UAE iz organizacije „Crveni polumjesec“. Čast mi je i zadovoljstvo poselamiti i naše gradske prvake, gradonačelnika, predsjednika Općinskog vijeća, sekretara, te menadžement PD „Igman“ Konjic, člana Sabora IZ u BiH Džemaila Ćibu, našu ulemu prevođenu našim vrjednim glavnim imamom.

Danas smo tu da simbolično položimo kamen temeljac za našu novu džamiju a na temeljima  one koju su naši prethodnici podigli krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Većina temelja kao što su i ovi današnji naslonjeni su na masiv kamena i zemlje. Međutim ovi naši današnji su posebni jer su naslonjeni na vakuf naših roditelja, naših komšija, naše braće.

Ovi temelju koji su danas izljeveni naslonjeni su na želju ovdašnjih domaćina za boljim i ljepšim.

Posebno izražavamo zahvalnost ljudima koji su nesebično ugradili svoj trud u ovaj džemat a nisu danas među nama. Molimo Allaha da ih najljepšom nagradom nagradi. Od onih koji su među nama posebno se na ovaj dan želimo zahvaliti našem Dedi Muhi koji je punih trideset godina predvodio ovaj džemat….“

Po obraćanju predsjednika Džematskog odbora glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić uručio je prigodan poklon dugogodišnjem muteveliji džamije u Glavičinama Muharemu Maciću.

Potom se okupljenima obratio i direktor organizacije „Crveni polumjesec“ Mahmout Aly koji je poselamio prisutne i izrazio zadovoljstvo da su mogli pomoći projekat ponovne izgradnje džamije u Galvičinama u nadi da će saradnja sa Medžlisom IZ Konjic i Gradom Konjicom biti nastavljena. Posebno je zahvalio „našoj sestri Ibtihal Usman Muhammed Abdurrahman Tarmum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je donirala sredstva za ovu i još jednu džamiju koja se gradi u Bosni i Hercegovini“.

Glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić je u svom obraćanju citirao kur’anski ajet „Ko bude dobra djela činio i uz to vjernik bio, trud mu neće lišen nagrade ostati, jer smo mu ga, sigurno, Mi pribilježili.“ (Enbija’, 94)

Trud onih koji su izgradili staru džamiju neće propast gradnjom nove. On je zabilježen tamo gdje se sve bilježi i on je utkan u dobro ovog novog objekta koji danas gradimo kao odgovor na zahtjev vremena i okolnosti.

Pozvao je sve okupljene a i one do kojih će ova vijest stići, kako iz ovog tako i drugih džemata, da budu dio ovog hajirli projekta i da svojim prilozima pomognu da se nova džamija izgradi.

Dovu je proučio Numan ef. Ćosić.