Medžlis Konjic

Mevlud u Lukomiru

U nedjelju 21. avgusta 2022. godine s početkom u 11:30 sati održan je mevludski program u Lukomiru.

Džematlije je poselamio i dobrodošlicu zaželio Halil ef. Čomor. Ispred glavnog imama Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delića džematlijama se obratio Ensar ef. Zalihić, prenijevši selame glavnog imama i izrazivši zadovoljstvo da u okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022” i u Lukomiru imamo mevludski program.

Mevludski spjev učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic i imami i džematlije iz Lukomira i drugih Bjelašničkih sela a predavanje je održao dr. Samedin Kadić.

Dr. Kadić je u svom obraćanju, pored ostalog, podsjetio na tri  važna događaja – jubileja. Hidžru od koje je prošlo 1400 godina po gregorijanskom kalendaru, 140 godina od osnivanja i kontiuiranog rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te treći veliki jubilej o kom i ne pričamo toliko dovoljno a to je 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Sva ta tri događaja potvrđuju muslimansko opredjeljenje za institucije – kazao je dr. Kadić.

Obrazložio je pouke i poruke te važnost koje ove činjenice nose u sebi. Šta znači Hidžra za muslimane, kolika je važnost organiziranja i postojanja Islamske zajednice  te šta znači imati nezavisnu državu.

Mevludsku dovu proučio je Šefko ef. Tinjak.