Medžlis Konjic

Mevlud u Podorašcu

U subotu 20.8.2022. godine u okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022” održan je mevludski program u džamiji u Podorašcu.

Program je održan nakon podne namaza a mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Džematlijama se na početku programa obratio imam ovog džemata Adis ef. Hebibović, a predavanje je održao Amer ef. Bubalo imam u džematu Ribići.

“U današnje čudno vrijeme prilika je i potreba da se ukratko prisjetimo glavnih karakteristika koje krase i uvijek su krasile vjernike a one su: bogobojaznost, skromnost i umjerenost.”, kazao je Amer efendija.

U svom obraćanju citirao je i hadis:

„Ko će od mene uzeti ove riječi i postupati po njima ili podučiti drugoga koji će postupati po njima?“ Ebu Hurejre, r.a., je rekao: „ Ja ću, Allahov Poslaniče!“ Uzeo me je za ruku i nabrojao pet stvari. Rekao je: „Čuvaj Allahove zabrana, bit ćeš najbogobojazniji čovjek! Budi zadovoljan s onim što ti je Allah dao, bit ćeš najbogatiji čovjek! Čini dobročinstvo svome komšiji, bit ćeš dobar vjernik! Želi drugim ljudima ono što želiš i sebi, bit ćeš musliman! I ne smij se mnogo, jer, uistinu, pretjerano smijanje umrtvljuje srce!”

Savjeti koji su nam ovim hadisom poslani ostaće kao vodilja do kijametskog dana kako i na koji način se ponašati treba bogobojazni musliman. Pouka jeste na kraju da su bogobojazni oni koji se čuvaju harama i uz to obavljaju ibadete revnosno i redovno.” – kazao je između ostalog u svom obraćanju Amer efendija Bubalo.