Medžlis Konjic

Programom “Večer duhovnosti” počela manifestacija “Dani tradicionalnih mevluda 2022”

Na platou kod Tekijske džamije u Konjicu večeras je poslije akšam-namaza upriličen program pod nazivom “Večer duhovnosti”, kojim započinje ovogodišnja manifestacija Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022”. Program je i dio repertoara “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, Centra za kulturu NU Konjic.

U programu su učestvovali derviši Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Hor “Sejfullah” Konjic, Hor “Ayman” Konjic i imami MIZ Konjic.

Voditelj programa Benjamin Mušinović podsjetio na početku programa da je mevlud jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka.

– Islamska tradicija Bošnjaka je velika, bogata, vrijedna sehara koja čuva brojne običaje, ukrase, odrednice i obilježja bosanskih muslimana, Bošnjaka. Jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka je učenje mevluda. Mevlud se u Bosni i Hercegovini učio i uči raznim povodima, a najčešće tokom rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg  Allahova poslanika Muhammed, a.s. Mevlud kao nešto iscijeđeno iz vjere predstavljao je najljepši i najveličanstveniji kulturalni izraz bosanskih muslimana – kazao je Mušinović.

MIZ Konjic jedan od rijetkih medžlisa na području Hercegovine koji je sačuvao tradiciju dnevnih mevluda.

– S tim ciljem prije četiri godine ustanovljena, sada već tradicionalna, manifestacija “Dani tradicionalnih mevluda” koja za cilj ima očuvanje i unaprjeđenje ove tradicije Bošnjaka na prostoru našeg medžlisa – kazao je on.

Nakon uvodne riječi okupljenim vjernicima obratio se glavni imam Medžlisa Konjic Refik-ef. Delića, koji je naglasio je da je večerašnje okupljanje s ciljem zahvale, slave i veličanja Boga Dragoga, da se učim salavat na Poslanika i mevlud.

– Drago mi je da smo večeras ovdje i da mogu poselamiti posebno derviše iz Tarikatskog centra Islamske zajednice sa šejhom Ćazimom  Hadžimejlićem – kazao je ef. Delić.

Pojasnio je kako manifestacija “Dani tradicionalnih mevluda” nudi tri susreta: sa duhovnošću, prirodom i nas s nama, kako je kazao.

– Prvi je susret s našom duhovnošću. U ovom vremenu konzumerizma, otužnog populizma, vjere na društvenim mrežama jako nam je potrebno da imamo ovakve skupove gdje ćemo zanavljati svoju duhovnost.

Drugi važan susret je naš susret s prirodom. Večeras smo u dvorišti Tekijske džamije, a već narednih dana smo u Ljutoj ispod Treskavice.

Treći, možda najviše važan u ovoj eri digitalne otuđenosti jeste ovaj živi susret nas sa nama koji nam ne može nikakva mreža pružiti – kazao je Refik-ef. Delić, glavni imam Medžlisa Konjic.

Nakon njegovog obraćanja program je nastavljen učenjem mevluda, ilahija i kasida.

Sljedeći mevludski program u okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022”  bit će održan u Ljutoj u nedjelju 24. jula 2022.godine, s početkom u 13.30 sati.

(E.B./Preporod.info)