Rijaset

Potočari: Klanjana dženaza i obavljen ukop 50 žrtava genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženazu namaz predvodio je reisul-ulema islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a dženazi su prisustvovale hiljade ljudi.

– Tuga i bol koja je u našim srcima ne može se izbrisati. Trudimo se da održimo sjećanje na njih i pamćenje na ono što nam se dogodilo. Ono što možemo kazati jeste da tuga i bol ne prolaze. Svjesni smo toga da trebamo ići dalje i, koliko je moguće, osvijestiti sebe da zlo i zločinac ne bi trebali da trijumfuju. Trebali bi da trijumfuju pokajanje, ljudskost i ono čemu se nadamo kao muslimani jeste da će i oni koji su ovo počinili razumjeti da su napravili veliko zlo i nadamo se da će pokajati za ono što su uradili i da će tražiti oprost. Zato živimo, tome se nadamo i u to se uzdamo. Želim kazati da, bez obzira na sve tegobe koje smo prolazili, mi bosanskoherecgovački muslimani i dalje živimo u nadi da će se život obnoviti na ovim prostorima u Srebrenici i da će ljudi jedni drugima prilaziti, da ćemo zajedno graditi budućnost – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema 2.jpg - Potočari: Klanjana dženaza i obavljen ukop 50 žrtava genocida

Pozvao je institucije Srbije i entiteta RS, odgovorne pojedince, da prihvate historijske činjenice i da pozovu narod na pokajanje.

– Mi kao Islamska zajednica možemo pozivati ljude da prihvate činjenice koje su utvrđene na međunarodnim sudovima. Mi o tome govorimo često. Kao reisul-ulema, za trenutno stanje, negiranje genocida, veličanje zločinaca, nije toliko odgovoran srpski narod koliko institucije Srbije i entiteta RS, kao i Srpska pravoslavna crkva (SPC). Jer, onoga trenutka kada se institucije promijene, kada promijene svoj odnos prema genocidu, i narod će to prihvatiti – poručio je reisul-ulema Kavazović.

Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musale Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj nakon 27 godina.

Najmlađa žrtva koja je ukopana je Salim Mustafić, rođen 1979. godine. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

Osim Salima, ukopana su još dva maloljetnika koji su u času smrti imali 17 godina: Vahid Smajlović (1978.) i Elvir Muminović (1978).

Najstarije žrtve koje su ukopane ove godine su Adil Selimović (1936.) i Husejin Krdžić (1936). Oni su u momentu kada su ubijeni imali 59 godina.


(Preporod.info)