Rijaset

Reisul-ulema pozvao institucije Srbije i RS i odgovorne pojedince da prihvate činjenice i pozovu narod na pokajanje

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Srebrenici pozvao institucije Srbije i entiteta RS i odgovorne pojedince da prihvate historijske činjenice i da pozovu narod na pokajanje.

„Mi kao Islamska zajednica možemo pozivati ljude da prihvate činjenice koje su utvrđene na međunarodnim sudovima. Mi o tome govorimo često. Za trenutno stanje, negiranje genocida, veličanje zločinaca, nije toliko odgovoran srpski narod koliko institucije Srbije i entiteta RS, kao i Srpska pravoslavna crkva (SPC). Jer, onoga trenutka kada se institucije promijene, kada promijene svoj odnos prema genocidu, i narod će to prihvatiti“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

On je danas u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari predvodio dženazu namaz za 50 identificiranih po žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

„Tuga i bol koja je u našim srcima ne može se izbrisati. Trudimo se da održimo sjećanje na njih i pamćenje na ono što nam se dogodilo. Ono što možemo kazati jeste da tuga i bol ne prolaze. Svjesni smo toga da trebamo ići dalje i, koliko je moguće, osvijestiti sebe da zlo i zločinac ne bi trebali da trijumfuju. Trebali bi da trijumfuju pokajanje, ljudskost i ono čemu se nadamo kao muslimani jeste da će i oni koji su ovo počinili razumjeti da su napravili veliko zlo i nadamo se da će pokajati za ono što su uradili i da će tražiti oprost. Zato živimo, tome se nadamo i u to se uzdamo. Želim kazati da, bez obzira na sve tegobe koje smo prolazili, mi bosanskoherecgovački muslimani i dalje živimo u nadi da će se život obnoviti na ovim prostorima u Srebrenici i da će ljudi jedni drugima prilaziti, da ćemo zajedno graditi budućnost“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Salim Mustafić, rođen 1979. godine. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Osim Salima, ukopana su još dva maloljetnika koji su u času smrti imali 17 godina: Vahid Smajlović (1978.) i Elvir Muminović (1978).

Najstarije žrtve koje su ukopane ove godine su Adil Selimović (1936.) i Husejin Krdžić (1936). Oni su u momentu kada su ubijeni imali 59 godina.