Muftijstvo mostarsko

Proučena ikrar dova za buduće hadžije s područja Mostarskog muftijstva

Ikrar dova za hadžije s područja Mostarkog muftijstva proučena je 17. juna 2022.g. pred džumu namaz u džamiji „Bosanski mudžahidi“ smještenoj u Univerzitetsko-sportsko-rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“. Ikrar dovu je proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

Dova je proučena za 34 vjernika i vjernice koji će ove godine u svetim mjestima Medini i Meki obaviti petu islamsku dužnost.

S Božijom pomoći hadž će obaviti: Ahmetović Nihad ef. (Prozor)kao bedel (zamjena) za Zijada Bobara, Azemović Jasmin (Mostar), Bajrić Asim ef. (Stolac), Bajrić Alma (Stolac), Beglerović Halil (Mostar), Beglerović Fatima (Mostar), Cernica Amir ef. (Konjic) kao bedel za Hatu Mahinić, Cernica Azemina (Konjic) kao bedel za Omera Mustafića, Ćatić Fadil (Mostar), Dlakić Aiša (Jablanica), Elezović Mumin (Ljubuški) kao bedel za Mustafu Kapetanovića, Eminović Kasim (Mostar), Eminović Seid (Mostar) kao bedel za Ćamila Šabanovića, Frko Nedim (Mostar), Gego Redžo (Konjic) kao bedel za Ismaila Gackića, Gego Naida (Konjic), Hebibović Osman (Konjic), Hebibović Šefika (Konjic), Hondo Almir ef. (Mostar), Husnić Senad (Mostar), Kaminić Nusret (Mostar), Kaminić Fahira (Mostar), Klarić Nedžad (Mostar), Kozić Šerif (Konjic), Mezit Tifa (Konjic), Mujić Dženis (Mostar), Mujić Amira (Konjic), Neziri Merselj (Mostar), Neziri Gzime (Mostar), Puce Šehida (Mostar), Puce Hondo Ilhama (Mostar), Šljivo Muharem (Prozor), Tinjak Šefko ef. (Mostar) kao bedel za Đulsu Kekić, Zekić Mirsad (Mostar). S njima će u svojstu medicinskog osoblja putovati i dr Emina Pargan Frko i njihov vodić Suljo ef.Cikotić.

Uz podsjećanje na vrijednosti hadža i obećane nagrade za vršenja hadžskih obreda ef. Cikotić je naglasio kako hadž u općem smislu vjerničkoj populaciji donosi i koristi uređenja društvenih odnosa. Trebamo dati svakome njegovo pravo, a to možemo ako se stalno podsjećamo slike sa Arefata. To je slika ljudi u istom odijelu i samo sa djelima svojim“, kazao je ef. Cikotić.

O propisima vršenja hadža i blagodagtima koje očekuju buduće hadžije u hutbi je govorio i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. “Hadž je peti stub islama. To je odziv na Allahov poziv da se hodočasti časna Kaba, prvi Božiji hram na zemlji, središnje vrelo vjere u Jednoga Boga, Gospodara svih svjetova. Hadž je događaj života. To je putovanje s velikim ciljem. Putovanje je to u okrilje Božije milosti i Njegova svekolikoga oprosta. Put je to pročišćenja ljudskih duša i srca. To je putovanje u kojem se ostavljaju sve dunjalučke preokupacije, interesi i potrebe. Hadžija usmjerava svu svoju pažnju na ibadet Allahu, dž.š., na časnim mjestima u Meki i Medini. Sve druge preokupacije na tim časnim mjestima i u tim dragocjenim trenucima njegova života, nisu važne, već trebaju biti ostavljene po strani. Hadžije posebno trebaju biti svjesni prilike koju su dobili, da ove godine budu među ograničenim brojem hadžija kojima se ukazala prilika da obave petu islamsku dužnost” istakao je muftija. U tumačenjima ajeta Kura’ana časnog i hadisa Posljednjeg Poslanika Muhameda a.s. muftija je podsjetio na na procese izgradnje čiste bogobojaznosti kod vjernika i prepoznavanja suštinskih životnih vrijednosti. „Allahova Milost prema stvorenjima manifestira se posvuda. Pitanje je koliko čovjek raspoznaje milost i prilike kroz koje mu se milost ukazuje. Čovjek današnjice je često kratkovid da raspoznaje Allahovu dobrohotnost i naklonjenost čovjeku“, podsjetivši na hadis koji o tome govori naglasio je muftija. Na kraju hutbe kazao je kako je putovanje na hadž zahtjevno i traži punu pažnju, koncentraciju i riješenost da se čovjek odupre svemu što je besposlica, gubljenje vremena, ogovaranje…

Odlazak bosanskohercegovačkih hadžija planiran je za petak 24. juna, a njihov povratak se očekuje 19. jula ove godine.