Rijaset

Poruka reisul-uleme mladima: Samo obrazovana i duhovno jaka osoba može kredibilno preuzeti emanet razvoja društva

U Karađoz-begovoj medresi u Mostaru je 17. juna svečano otvoren Četvrti susret Mreže mladih, na kojem je zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković mladima prenio poruku reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Poruku reisul-uleme prenosimo u cijelosti:

“Mi smo kao Zajednica i društvo na gubitku Svako ima pravac prema kome okreće se, pa vi u dobrim djelima natječite se! Ma gdje da bili, Allah će vas sve skupiti, Allah, zbilja, može sve učiniti. (El-Bekara, 148)

Nek vaš moto u životu bude kur’anska zapovijed: “U dobru se natječite!” – Festebikul-hajrat”. Pojam hajrat” obuhvata sva polja ljudskog angažmana od općeg interesa za ljude, pojedince i zajednicu. Neka se svako usmjeri ka onom polju za koje ima afiniteta i za koje misli da može dati svoj doprinos.

Rad na društvenom planu, u privredi, politici, u medijima, u državnoj službi, zdravstvu, sportu, u obrazovanju i kulturi i na drugim poljima treba iskrene, predane i ustrajne radnike i djelatnike kojima lični ili grupni interes neće biti jedini interes za kojim se povode i koji ih usmjerava u životu.

Samo obrazovana i duhovno jaka i stabilna osoba može kredibilno preuzeti emanet pravilnog usmjeravanja i razvoja društva i odvažno se suočiti sa svim izazovima. Hvala vam još jednom što ste dio Mreže mladih u vašim džematima, medžlisima, muftijstvima i Islamskoj zajednici u cjelini. Mi smo uz vas na putu dobra na kojem ćemo podržati vaše napore, inicijative i aktivnosti kako bi one bile još produktivnije i korisnije.

Želim vam uspješan i plodonosan rad i uspjeh u životu. Da budete na ponos svima nama, posebno vašim roditeljima i najbližima”.

Četvrti susret Mreže mladih održava se od 17. do 19. juna, a ovogodišnja tema je “Mladi u promociji moralnih i društvenih vrijednosti”. Događaj je okupio oko 150 članova Mreže mladih iz muftijstava, mešihata i dijaspore.

Programom je predviđeno održavanje brojnih edukativnih, ali i zabavnih sadržaja za mlade.

(Preporod.info)