Rijaset

Sarajevo: Proglašeni pobjednici 24. finalnog takmičenja polaznika mektepske pouke

Finale 24. takmičenja polaznika mektepske pouke održano je danas na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu. Ukupno 32 predstavnika muftijstava takmičili su se u kategorijama Kiraet II, Test općeg znanja II, Test općeg znanja III i Kiraet III.

Nakon održanog takmičenja na FIN-u saopšteni su rezultati takmičenja i dodijeljena su priznanja učesnicima takmičenja i njihovim mualimima i mualimama, te zahvalnice suorganizatorima.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – II nivo osvojili su: Amar Halilović, prvo mjesto, Hamza Drkić, drugo mjesto i Harun Lepir, treće mjesto.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – III nivo osvojili su: Šejma Imamović, prvo mjesto, Srđan Hodžić, drugo mjesto i Adna Kajganić, treće mjesto.

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – II nivo osvojili su: Omer Drkić, prvo mjesto, Aldin Mehedi, drugo mjesto i Abdullah Redžić, treće mjesto.

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – III nivo osvojili su: Zinedin Memišević, prvo mjesto, Reuf Abdil, drugo mjesto i Lamija Spahić, treće mjesto.

U ekipnom poretku po muftijstvima prvo mjesto pripalo je Muftijstvu sarajevskom, drugo mjesto pripalo je Muftijstvu zeničkom i treće mjesto pripalo je Muftijstvu travničkom.

Dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasio je kako je današnje takmičenje svečani čin na kraju mektepske godine.

– U ovoj mektepskoj godini su i polaznici i muallimi vrijedno radili. Za sve one koji su uzeli učešće na takmičenju, to predstavlja značajnu satisfakciju. Prilika je da se podsjetimo da je osnovni cilj mekteba i mektepske pouke odgoj i obrazovanje mladih generacija i današnji prizor nas raduje – izjavio je nakon takmičenja dr. Svraka.

Šejma Imamović, pobjednica u kategoriji Opće znanje – III nivo, predstavljala je Muftijstvo sarajevsko.

– Prošle godine sam također osvojila prvo mjesto. Drago mi je da sam baš ja među 80.000 djece pobijedila. Nadam se da ću i u budućnosti učestvovati u nekim takmičenjima i da će mi to biti dodatni motiv u obrazovanju – kazala je Šejma.

Omer Drkić je predstavljao je Muftijstvo sarajevsko.

– Drago mi je što sam učestvovao, a posebno mi je drago što sam pobijedio. Nadam se da ću postići još bolje rezultate – izjavio je Omer.

Samed-ef. Imamović, imam u džematu Gračanica kod Visokog, muallim je pobjednice Šejme Imamović.

– Veliko je to zadovoljstvo, kako za mene, džemat, medžlis, muftijstvo, tako i cijelu Islamsku zajednicu. Moja učenica je vrijedno radila, što se na kraju i isplatilo – izjavio je ef. Imamović.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon ikindija-namaza upriličen je program u povodu završetka mektepske poruke u 2021/22. godini, te su dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja i njihovim muallimima.

(Preporod.info)