Rijaset

Reisul-ulema Kavazović: Mekteb je najvažnija ustanova unutar Islamske zajednice

Finale 24. takmičenja polaznika mektepske pouke održano je danas na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu. Ukupno 32 predstavnika muftijstava takmičili su se u kategorijama Kiraet II, Test općeg znanja II, Test općeg znanja III i Kiraet III.

Nakon održanog takmičenja na FIN-u, u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličen je program u povodu završetka mektepske poruke u 2021/22. godini, te su dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja i njihovim muallimima.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ovom prilikom je naglasio kako je mekteb najvažnija i najdugovječnija ustanova unutar Islamske zajednice.

– U mektebima poučavamo našu djecu onome što jesu, što trebaju biti i kakvi bi trebali biti. U svemu tome je velika zasluga naših muallima, a odgajati dijete je težak posao – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je istaknuo kako Islamska zajednica “u svom krilu ima veliki broj djece”, koji su obuhvaćeni ili mektepskom nastavom ili nastavom islamske vjeronauke.

– Želim se zahvaliti Upravi za vjerske poslove, muftilucima, medžlisima, džematima, koji bdiju nad velikim brojem naše djece, da im omoguće što kvalitetnije uvjete da budu što bolji. Na nama je da kod djece u obdaništima, mektebima, probudimo emociju naspram vjere, naspram naroda i naspram naše domovine. To su tri komponente koje bi uvijek svako od nas, bez obzira da li je muallim u mektebu, učitelj u školi, profesor na fakultetu, trebao da ima ispred sebe, znajući da je to nešto o čemu treba voditi računa – poručio je reisul-ulema Kavazović.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlović podsjetio je na značaj muallima u odgojno-obrazovnom procesu koji se u mektebima provodi.

– Polaznici mekteba koji su danas pred nama, predstavnici su više od 100.000 naših mekteblija, koji marljivo rade da osjete slast i ljepotu naše vjere. Kroz rezultate koje oni pokazuju i podršku koju imamo od odgovornog rukovodstva Islamske zajednice, možemo biti zadovoljni i radosni. Naši rezultati nas obavezuju da uvijek tražimo onaj prostor u kome možemo i trebamo učiniti više – naglasio je direktor Smajlović.

Pored osnovnih nagrada koje je osigurao Rijaset Islamske zajednice, direktor Fonda “Bošnjaci” Šahin Kerla je takmičarima koji su osvojili prva tri mjesta po kategorijama, i njihovim muallimima, uručio nagrade koje je osigurao Fond.

Prigodan program je izveo hor Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

(Preporod.info)