Medžlis KonjicMuftijstvo mostarsko

Medžlis Islamske zajednice Konjic najuspješniji na mektebskom takmičenju Mostarskog muftijstva

Mektebsko takmičenje na nivou Mostarskog muftijstva održano je u nedjelju, 15. maja 2022. godine, u Karađoz-begovoj medresi. Učestovovalo je 33 polaznika mektebske pouke iz Čapljine, Jablanice, Konjica, Livna, Ljubuškog, Mostara, Prozora, Stoca, Tomislavgrada i Trebinja.

U svojstvu izaslanika muftije mostarskog obratio se direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek. Prenoseći selame i iskrene čestitke muftije svim takmičarima i njihovim muallimima u svom obraćanju, između ostalog, ukazao je na važnost i značaj učenja i kontinuirane edukacije.

“Raduje nas što ste svjesni svoje vjere i da je sticanje znanja naša obaveza i na ličnom i džematskom planu, a Allah Uzvišeni hvali one koji vjeruju i koji imaju znanje i uzdići će ih na visoke stepene. Uzvišeni Allah nam je pokazao preko našeg poslanika Muhammeda, a.s, i preko njegovih ashaba, prve i najodabranije generacije muslimana, koliko moramo pažnje posvećivati učenju i stjecanju korisnog znanja”, poručio je hafiz Tulek.

Nakon komisijskog sumiranja rezultata saopćeni su i rezultati takmičenja.

Opće znanje II nivo

  1. Imran Jugo, Medžlis Islamske zajednice Tomislavgrad
  2. Hadžera Rustić, Medžlis Islamske zajednice Konjic
  3. Iman Marić, Medžlis Islamske zajednice Mostar

Opće znanje III nivo

  1. Muhamed Jahjefendić, Medžlis Islamske zajednice Livno
  2. Nefa Trešnjo, Medžlis Islamske zajednice Konjic
  3. Amina Lisić, Medžlis Islamske zajednice Tomislavgrad

Kiraet II nivo

  1. Fatima Osmić, Medžlis Islamske zajednice Mostar
  2. Imran Gurda, Medžlis Islamske zajednice Livno
  3. Delila Kamiš, Medžlis Islamske zajednice Konjic

Kiraet III nivo

  1. Zejd Marić, Medžlis Islamske zajednice Mostar
  2. Esma Topalović, Medžlis Islamske zajednice Livno
  3. Belma Pribinja, Medžlis Islamske zajednice Konjic

Tokom proglašenja uručena su i priznanja najuspješnijim mualllimima. U kategoriji kiraet III nivo najuspješniji je Muhjudin-ef. Bećoja, u kategoriji kiraet II nivo muallima Šahza Čavčić, u kategoriji opće znanje III nivo Sadmir-ef. Mustafić i u kategoriji opće znanje II nivo Amer-ef. Jugo. U ukupnom plasmanu po medžlisima prvo mjesto pripalo je Medžlisu Islamske zajednice Konjic, drugo Medžlisu Islamske zajednice Livno i treće Medžlisu Islamske zajednice Tomislavgrad.

Nagrade pobjednicima uručili su mr. Ilham ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, Anel ef. Dokara, član komisije za opće znanje, hafiz Jusuf ef. Bećoja, rukovodilac Centra za učenje Kur’ana, hafiz Sadik ef. Fazlagić, član komisije za kiraet III nivo, dok je nagrade za najuspješnije medžlise uručio direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.