Medžlis Konjic

Održana redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ Konjic

Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Konjic održana je u subotu 19.februara 2022.godine u Galeriji Medžlisa IZ Konjic. Skupštini su prisustvovala 34 člana Skupštine. Za predsjedavajućeg radnog predsjedništva Skupštine izabran je mr. Mesud Džajić. Po izboru radnog tijela pristupilo se  glasanju za predloženi dnevni red koji je jednoglasno usvojen.

Potom je predsjedavajući Skupštine pozvao glavnog imama Medžlisa IZ Konjic  Refik ef. Delića da ukratko obrazloži Izvještaj o radu Medžlisa IZ-e Konjic za proteklu 2021. i Plan rada za tekuću 2022. godinu.

U svom izlaganju glavni imam Refik ef. Delić je iskazao zahvalnost svim džematima, imamima i džematskim odborima koji su iskazali visok stepen odgovornosti i ozbiljnost kada je u pitanju situacija u kojoj smo se našli, u kojoj se nalazimo ali i u kojoj se možemo naći.

Pokazali smo u ovom vremenu da imamo snage i načina da nađemo najbolja rješenja za izazove koje vrijeme donosi.Kada je u pitanju izvještaj o radu pored tekućih uobičajenih sadržaja imali smo i dvije manifestacije „Merhaba, ej, naš Resule“ i „Dani tradicionalnih mevluda“. Na polju rada sa mladima postignuti su dobri rezultati. Imamo više od stotinu mladih koji se okupljaju oko Mreže maldih Medžlisa IZ Konjic.

Između ostalih posebno je naglasio pozitivno iskustvo forrmiranja Mektebskog centra u prostorijama Gradske džamije.

Kada je u pitanju humanitarni rad imami kroz odjel za socijalnu skrb obavljaju i taj dio misijskog djelovanja. Uz ovaj rad  imam je istakao i fond za roditeljstvo koji je u protekloj godini donirao 165 hedija porodicama koje su dobile dijete.

Kada je u pitanju zekjat i sadekatu-l-fitr, izvještaj pokazuje da je  iznos ukupljenih sredstava u porastu što prije svega pokazuje povjerenje džematlija u rad Islamske zajendice.

Kada je u pitanju plan za narednu godinu glavni imam je istakao da će navedene aktivnosti biti nastavljane s tendecijom poboljšanja aktivnosti i njihova sadržaja.

Nakon izlaganja glavnog imama Skupštini se obratio i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Konjic Adnan Faladžić.

Predsjednik je zahvalio članovima Izvršnog odbora na redovnost sjednicama IO MIZ Konjic. Obavjestio je Skupštinu da je u protekloj godini usvojen Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćanja Medžlisa IZ Konjic koji su usklađeni sa propisima Rijaseta IZ u BiH, što je bilo u skladu sa preporukama Rijaseta za aktivnosti u protekloj godini.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo ekonomskim poslovanjem Medžlisa IZ-e Konjic koje je drugu godinu za redom u pozitivnom porastu. Zahvalio je svim članovima Medžlisa IZ Konjic na redovnom plaćanju članarine te imamima i svim aktivistima Medžlisa koji rade da stanje bude kakvo jeste.

Skupština je nakon obraćanja glavnog imama i predsjednika Izvršnog odbora uslijedila je diskusija nakon koje je Skupština usvojila Izvještaj o radu Izvršnog odbora za proteklu 2021. i Plan rada za tekuću 2022. godinu.

Nakon usvajanja ovih izvještaja uslijedilo je i obrazlaganje finansijskog izvještaja za prošlu i plana za narednu godinu.

Izvještaje je obrazložio predsjendik IO Adnan Faladžić i knjigovođa Medžlisa IZ Konjic Numan ef. Ćosić.

Nakon obrazlaganja izvještaja  isti je jednoglasno usvojen.

Prema općoj ocjeni zastupnika u Skupštini Medžlis IZ-e Konjic tokom protekle godine pokazao je punu odgovornost i požrtvovanost u svim projektima i programima.

Sjednici Skupštine prisustvovao je i iIlham ef. Puce, izaslanik mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića koji je prenio selame mostarskog muftije i čestitao Medžlisu IZ-e Konjic na uspješnom radu i ostvarenim rezultatima. U svom obraćanju, između ostalog kazao je:

Primjetno je kontinuirano poboljšanje u radu Medžlisa IZ Konjic i to nas raduje. Posebno je potrebno istaći pozitivne rezultate Mektebskog centra u Konjicu koji je sad kao urnek za organizaciju mektebske nastave i u drugim Medžlisima, što je potvrdila i delegacija Rijaseta koja je posjetila ovaj centar i jako se pozitivno izjasnila o njegovoj ideji.

Mi gradimo projekte i infrastrukturu ali ono što nam je najbitnije jeste briga o našoj vjeri dini islamu. Mi smo narod koje je Uzvišeni Allah uzdigao islamom, kada god budemo tražili moć mimo naše vjere bivamo poniženo, zato trebamo jačati sebe, naše džemate, našu vjeru pa ćemo time najbolje odgovoriti i na izazove današnjeg  vremena.

 

Svim članovima Skupštine uručen je i Godišnjak Medžlisa Islamske zajednice Konjic za 2020/21 godinu sa detaljnim izvještajima o radu i aktivnosti svih službi Medžlisa Islamske zajednice Konjic.