Hutbe

Musliman svjestan Boga i svoje uloge na zemlji se ne miri sa nepovoljnim situacijama

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u petak, 18.februara 2022.g. hutbu je održao dekan Fakulteta Zuhdija Hasanović, govoreći tom prilikom o temi odgovornosti.

Na početku hutbe Hasanović je ukazao na mubarek mjesece u kojima se nalazimo te na predstojeći ramazan naglasivši da su to dani snažnijeg samopreispitivanja o tome živimo li živote dostojne čovjeka i ispunjavamo li svoju misiju namjesništva. Osim toga, govorio je o aktuelnom stanju, nakon dvadeset i sedam godina od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Pri tome je podsjetio na svakodnevnicu ispunjenu nadanjima majki koje još tragaju za svojim sinovima, na preživjele žrtve zločina i genocida – sve one koji čekaju pravdu i dostojanstven život kao i na opće stanje u kojem svi građani Bosne i Hercegovine čekaju priliku za lijepim životom u svojoj domovini.

– Godinama čekamo! I umjesto da se situacija mijenja na bolje, čini nam se da su sile koje rastaču Bosnu sve jače, da se naša domovina sve više iscrpljuje i siromaši, da je sve više onih koji je napuštaju da se nikada više u nju ne vrate i da je glavna tema naših razgovora poslije dvadeset i sedam godina hoće li biti rata. U ovakvom stanju svako od nas mora se zapitati ko je odgovoran za ovo i šta nas je dovelo u ovakvu situaciju – riječi su dekana Hasanovića.

Potcrtavši da se u hutbi ne mogu navesti svi razlozi koji su nas doveli u tenutnu situaciju Hasanović je poručio da je to, prije svega, zadaća naučno-istraživačkih instituta čiji bi rezultati obavezivali ostale na sistemsko i organizirano djelovanje. Pri tome je istakao koliko je važno da se preispitamo koliko sami doprinosimo trenutnoj situaciji svojim načinom života.

– Kada pogledamo sve sfere našeg društva ne možemo izdvojiti ni jednu kojom smo zadovoljni i koja besprijekorno funkcionira, bez obzira radilo se o politici, ekonomiji, medicini, pravu, obrazovanju, kulturi, sportu ili bilo čemu drugom. Štaviše, često se spominju isti problemi i iste bolesti od kojih bolujemo: sebičnost i insistiranje na osobnim interesima, čak i kada to dovodi u pitanje interese kolektiva, zajednice, nacije i domovine, nestručnost i neodgovornost koja se često pokriva arogancijom, loša komunikacija i narušeni međuljudski odnosi koji se nastoje sakriti neiskrenim osmijesima ili izbjegavanjem, nedostatak jasne vizije i cilja djelovanja što dovodi do nezadovoljstva zaposlenika i građana, stagnacije i nazadovanja kolektiva i društva – naglasio je Hasanović.

U pogledu doprinosa poboljšanja stanjima u porodici, kolektivu, zajednici i društvu Hasanović je govorio o karakteristikama muslimana. Pri tome je naglasio da se musliman nikada ne miri s nepovoljnim situacijama, a svjestan je Boga, svoje uloge na Zemlji te mjesta i prostora u kojem živi. Stoga, kako je kazao, musliman djeluje odgovorno, svjestan posljedica kao i vjere u polaganje računa na Sudnjem danu te je naveo ajet: Mi ćemo na Sudnjem danu ispravne terezije postaviti, pa se nikome krivo neće učiniti; ako nešto bude teško koliko zrno gorušice Mi ćemo za to kazniti ili nagraditi. A dosta je to što ćemo Mi račune ispitivati. (El-Enbija’, 47)

– Musliman je svjestan da svojim djelovanjem ostavlja trag u povijesti po kojem se na ovome svijetu pamti, a na budućem svijetu nagrađuje. On nastoji, prije svega, svojim principijelnim načinom života, mudro, stalno i istrajno insistirati na vrijednostima koje su nam dostavljene Božijom Rječju i na kojima je istrajavao Muhammed, s.a.v.s.; ima u svome ličnom životu jasan cilj, a u dogovoru s ostalim članovima porodice i odgovornim članovima kolektiva radi na formuliranju jasne vizije svoje porodice, kolektiva i zajednice; primjećuje propuste, nedostatke, mjesta poboljšanja u djelovanju i radu članova porodice i kolektiva i korektno, biranim riječima i strpljivo ukazuje na potrebu mijenjanja i poboljšanja takve prakse i ne odustaje od toga, bez obzira na reakcije, svjestan riječi Muhammeda, s.a.v.s.: “Vjernik koji kontaktira s ljudima i strpi se na uvredama kojima bude izložen imat će veću nagradu od onoga koji se ne miješa s ljudima i ne trpi njihove uvrede.”  Musliman insistira na djelovanju u skladu sa zakonom, propisanim procedurama, na poštivanju rokova, na pravovremenim i korektno podnesenim planovima i izvještajima, koje čita, analizira i na osnovu toga predlaže aktivnosti za naredni period. Musliman je čovjek reda i sistema – poručio je Hasanović.

Pored ostalog, dekan je naglasio činjenicu da je Muhammed, a.s., gradio društvo koje se temelji na idejama i principima, a ne na rasnom, nacionalnom i konstitutivnom. U tom pogledu podsjetio je na hadis Muhammeda, a.s.: “Nama ne pripada onaj koji poziva plemenskoj solidarnosti i fanatizmu! Nama ne pripada onaj koji se bori za plemensku solidarnost i fanatizam! Nama ne pripada onaj koji umre u plemenskoj solidarnosti i fanatizmu!”

– Musliman podržava istinu, slobodu, mir, pravdu, jednakost i dobro bez obzira ko ih zagovarao, a protiv je laži i zla bez obzira što onaj koji ih čini tvrdi da je njegov i da to radi u ime nas. Moramo se boriti protiv onih koji naše vrijednosti osporavaju i nipodaštavaju, ali i onih, u našim redovima, koji ih zloupotrebljavaju. Uzvišeni Bog nam je dao razum da ih prepoznamo – kazao je Hasanović.

Dekan je, također, poručio da se u radu nastoji biti posvećen, ozbiljan i odgovoran u cilju poboljšanja stanja.

– Ako nastojimo biti što svjesniji svoga Gospodara, iskreno želimo drugome što i samima sebi, ako smo svjesni svoje pozicije na ovome svijetu i nastojimo što bolje odgovoriti na izazove na koje nailazimo nemamo razloga za strah i neizvjesnost. Ovakvim načinom života vraćamo svježinu i krepost ne samo nama, nego općenito modernom posustalom i umornom čovjeku koji je izgubio smisao i volju za životom. Na ovaj način vraćamo povjerenje i razumijevanje među ljude u Bosni i Hercegovini i oslobađamo ih osjećaja ugroženosti i marginaliziranosti. U ovom vremenu neizvjesnosti i otuđenja budimo oni časni pojedinci koji ne žele da se utope u sivilo beznađa, besperspektivnosti i grijeha, nego da bude uspavane, hrabre preplašene i bodre posrnule. Budimo oni koji svojim načinom života svjedoče da se i u ovim “postnormalnim vremenima” itekako može biti čestit, dobar i uspješan čovjek. Budimo oni koji sanjaju o ljepšoj budućnosti i spremni su žrtvovati se kako bi ostvarili svoje snove! – rekao je Hasanović.

U završnom dijelu svoje hutbe Hasanović je podsjetio na „hadis o pojedincima“. Preneseno je da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., jednom prilikom rekao: “Islam je počeo s pojedincima i vraćat će se na pojedince, pa blago tim pojedincima!” Ashabi upitaše: “Ko su ti pojedinci, Božiji Poslaniče?” “To su oni koji popravljaju, preporođuju, kada drugi nered i zlo čine!” – odgovori Poslanik, s.a.v.s.

– Draga braćo, naša je obaveza da pokažemo našoj djeci da je islam puno ljepši i uzvišeniji od onoga kako se danas prikazuje. To, s Božijom pomoći, moramo  uraditi radi naše djece i svih budućih generacija – poručio je Hasanović u svojoj hutbi.

(Preporod.info)