Muftijstvo mostarsko

Posjete džematlijama Nevesinja

U ponedjeljak, 14. februara 2022. godine, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović posjetio je nevesinjske džemate i određeni broj rezidentnih džematlija, koji tokom cijele godine borave u Nevesinju, te se kroz ugodne razgovore upoznao sa ukupnim prilikama u kojim žive i rade i izazovima s kojim se susreću.

U pratnji muftije bili su rukovodilac Službe za vjerske poslove muftijstva mostarskog mr. Ilham ef. Puce i nevesinjski imam Mehmed ef. Čopelj s kojim su koordinirane ove posjete.

U Borovčićima je upriličena posjeta imanju Ahmeda Čolića i razgovarano je sa njegovim dugogodišnjim prijateljem Kemalom Ahmetovićem, koji je inače iz Kaknja, ali već petnaestak godina živi i radi zajedno sa Ahmedom, pomažući mu i vodeći brigu o stadu ovaca.

U Kljunima je delegacija posjetila Džemala Omeriku, koji također spada u red mlađih Bošnjaka, odlučan da čuva svoj grunt i živi od svog rada baveći se stočarstvom.

U Hruštima su posjetili Mušinović Džemala i njegovu suprugu Anisu koji sa troje djece žive na porodičnom imanju i uspješno se bave uzgojem krupne stoke. Iako imaju malu djecu ovaj mladi bračni par uspjeva uskladiti sve svoje obaveze i zajedničkim naporima vode brigu o pedesetak krava, te svakodnevno proizvode velike količine mlijeka.

U Sopiljima je posjećen vrijedni domaćin Ismet Zolj i njegova supruga Emina koji vode brigu o svom stadu ovaca, a ističu da su im velika podrška i njihova djeca i unučad koji ih posjećuju svakog vikenda.

U Donjoj Bijenji je upriličena posjeta hadžiji Enezu Džemiću koji zajedno sa svojim sinovima Arminom i Ajdinom i jednim prijateljem iz Jablanice vodi brigu o stadu ovaca, a veliku podršku mu pružaju i njegova supruga i kćerka.

U Postoljanima je delegacija posjetila Rasima Husovića i njegovu suprugu Fatimu, koji stalno borave u obnovljenoj porodičnoj kući od 1999. godine, vodeći brigu o svom imanju i stadu ovaca.

Muftija je kroz razgovore sa spomenutim džematlijama iskazao svoju podršku i zadovoljstvo činjenicom da se uspješno bave porodičnim biznisima i uspijevaju sebi i svojim porodicama osigurati egzistenciju.

Čestitao im je što su smogli snage u dosta teškim i izazovnim vremenima i okolnostima vratiti se na svoja ognjišta, obnoviti svoje kuće i što su se odlučili baviti stočarstvom i biti primjer drugima kako se može lijepo i sretno živjeti svojim poštenim radom, trudom i zalaganjem.

Muftija je naglasio da je Islamska zajednica, u skladu sa svojim mogućnostima, uvijek spremna pružiti svoju podršku povratnicima i svojim džematlijama, da ga raduje što nevesinjski imam Mehmed ef. Čopelj održava komunikaciju sa njima i posjećuje ih, te je izrazio nadu da će im organi vlasti i na lokalnom, federalnom i državnom nivou pomagati i podržavati ih u njihovim poslovima i aktivnostima.

U povratku je muftija posjetio i Fatimu Ramović, koja živi u mahali Vakuf, a ona spada u rijetke stalne stanovnike Bošnjake nevesinjske čaršije.