Medžlis Konjic

Tradicionalni mevludski program u džematu Spiljani

U nedelju 19.09.2021. godine poslije podne namaza upriličen je tradicionalni mevludski program u džematu Spiljani sa kojim je zvanično okončana manifestacija „Dani tradicionalnih mevluda 2021“.

Na početku programa dobrodošlicu i selame uputio je imam džemata Spiljani Elvedin ef. Čorbo, a nakon toga program su izveli imami MIZ Konjic.

U toku programa džematlijama se obratio glavni imam MIZ Konjic, Refik ef. Delić koji je govorio o važnosti znanja i postupanja po njemu. „Prve riječi koje je Uzvišeni Allah dž.š. objavio svome robu bile su: „Uči, čitaj u ime svoga Gospodara“. Naglasio je da ćemo biti pitani da li smo radili po znanju koje smo imali, jer svako od nas dobro zna da je namaz obavezno naređen u Kur’anu, ali smo opet nekad nemarni spram te obaveze. Svjedočimo isto tako da svi znamo šta je zabranjeno i šta ne valja, no u stvarnosti  i realnosti ćemo vidjeti da neki za tim posegnu, bez obzira što znaju. Poslanik a.s. podsjetio nas je u hadisu da ćemo biti pitani da li smo postupali prema onome što smo znali. Znanje pretočeno u praksu je istinsko znanje i jedino sa takvim znanjem i odgojem možemo očekivati bolje rezultate. Nikakvu sreću društvu ne donose neangažirani pojedinci koji s vremena na vrijeme znaju šta treba raditi, već oni koji iskažu jasnu volju za rad i djelovanje na osnovu svog znanja i odgoja.

Gost predavač na mevludskoj svečanosti bio je glavni imam MIZ Mostar, Dino ef. Maksumić. Na početku svog obraćanja poselamio je prisutne i pohvalio organizaciju današnjeg mevluda u Spiljanima, ali i organizatore cjelokupne manifestacije, na čelu sa glavnim imamom MIZ Konjic, kazavši da nas takvi događaji okupljaju, spajaju, ujedinjuju. Dino ef. Maksumić u svom obraćanju podsjetio je vjernike na vrijednost i važnost namaza i zdravlja. „Namaz je stub, šart od kojeg zavise sva naša ostala djela, pa ako nam naš namaz bude ispravan, biće ispravna i ostala djela, i obrnuto. Također je naglasio važnost čuvanja zdravlja, i spomenuo da se trenutno čovječanstvo nalazi u velikom iskušenju, pandemiji uzrokovanom corona virusom. Podsjetio je na ajet u kojem Uzvišeni Allah kaže: „Pokoravajte se Allahu, Poslaniku i vašim predpostavljenim“. Pozvao je prisutne da se odazovu pozivu nadležnih i vakcinišu se, jer kad vlast nešto odredi, propiše, to postaje i šerijatski obavezno, zaključio je Dino ef. Maksumić.