Hutbe

Hutba u povodu 32. Godišnjice dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Hvala Allahu Gospodaru svjetova!

Neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

Poštovana braćo i sestre!

Uzvišeni Allah u Knjizi plemenitoj kaže: „Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249.)

Postoje događaji i datumi kojih, kad god im se vratimo i prisjetimo ih se, s Allahovom pomoći, vrate nam snagu, ponos i dostojanstvo. U našoj domovini puno je takvih događaja, ali jedan se daleko i uvijek ističe u odnosu na ostale.

Većina nas zna da Bosna i Hercegovina ima bogatu historiju. Ali u toj bogatoj historiji ona nije upamtila vojsku kao onu koja se 1992. rodila iz naroda za narod, Armiju Republike Bosne i Hercegovine.

Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je iz potrebe da se brani a ne da napada i osvaja.

Službeno, osnovana je 15. aprila 1992. od jedinica teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organiziranih dobrovoljaca.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila odgovor na velikosrpsku agresiju. Naš narod je doveden pred zid i tada je pružio otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju. Hrabrost, inat i čast bili su jači od agresorovog teškog naoružanja. U tim presudnim momentima za našu zemlju, strah nije postojao samo velika želja i opredjeljenje za slobodnu Bosnu i Hercegovinu, za sve i sa svim građanima.

Uzvišeni Allah dž.š., također u plemenitoj Knjizi kaže:

نَحۡنُ نَقُصُّ عَلَيۡكَ أَحۡسَنَ ٱلۡقَصَصِ بِمَآ أَوۡحَيۡنَآ إِلَيۡكَ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ وَإِن كُنتَ مِن قَبۡلِهِۦ لَمِنَ ٱلۡغَٰفِلِينَ

„Objavljujući ti ovaj Kur’an, Mi tebi o najljepšim događajima kazujemo iako prije njega nisi doista ništa znao.” (Jusuf, 3.)

Velika želja da se očuva Bosna i Hercegovina, naša jedina domovina bila je pokretač ljubavi, snage i odvažnosti. Ta velika želja kod mladića i djevojaka, starijih i djece, nošena čvrstom odlukom da za nju vrijedi umrijeti. Ovo historijsko opredjeljenje zlatnim slovima treba biti uklesano u naša srca i pamćenje.

Sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine naša zemlja je po prvi put dobila svoju vojsku-vojnu silu koja će braniti suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i sve njene građane.

Mladim ljudima i budućim naraštajima u Bosni i Hercegovini to treba ponavljati i stalno ih podsjećati na svijetli primjer iz naše ne tako daleke prošlosti o borbi za opstanak, za istinu i pravdu, a protiv fašizma.

Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, u borbi za opstanak tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda. I upravo su multietnički sastavi jedinica jedno od glavnih obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nimalo lahak put prošla je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Od slabo naoružanih momaka u patikama do neustrašivih boraca.

O tim borcima trebamo pričati i stalno držati osvjetljenu našu prošlost kao gradivo koje trebamo svi savladati, zapamtiti i znati prenijeti budućim naraštajima. Od odbrambene, Armija je prerasla u oslobodilačku vojnu silu i vraćala oduzete teritorije od agresora.

Bosna i Hercegovina je trebala šutke pasti, nestati sa mape svijeta. Ali, zahvaljujući Uzvišenom Allahu, a zatim herojima čistog i hrabrog srca, to se nije dogodilo. Koga Allah pomogne dato mu je svako dobro.

Opstankom Bosne i Hercegovine Armija Republike Bosne i Hercegovine izvojevala je svoju najveću pobjedu. Bila je to pobjeda a Armija je ostavila trajan primjer hrabre vojske koja je sačuvala čast i dostojanstvo bosanskohercegovačkog čovjeka.

Zato, budimo i mi bar toliko hrabri i mudri da iz naše slavne prošlosti izvlačimo pouke i snagu čineći sve kako bismo uvijek bili na visini zadatka, i budućnost ove zemlje učinili još sigurnijom i prosperitetnijom.

Budimo bar toliko svjesni koliko su nas zadužili svojom borbom, jer grijeh bi bio prešutiti ili, ne daj Bože, u zaborav ostaviti borbu u čijim plodovima mi danas živimo.

Imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo je blago. Do nas je koliko smo svjesni činjenica i svoje historije. Koliko se trudimo prenijeti je na mlađe i buduće generacije. U tom nastojanju i borbi trebamo svi učestvovati sjećajući se i ne zaboravljajući sve one koji su bili spremni životima braniti i odabraniti Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

Allahu, Gospodaru naš, pomozi nas da čuvamo i očuvamo našu rodnu grudu, a sve one koji su dali svoj doprinos za njenu nezavisnost i slobodu nagradi svakim dobrom. Amin!

 

Autor hutbe: Bataljonski imam Ammar Cikotić