Hutbe

Hutba o značaju rada Agencije za certificiranje halal-kvalitete

Hutba muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića o značaju

rada Agencije za certificiranje halal-kvalitete

 (19. maj 2023/29. ševval 1444.)

 

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Svemilosnom Darovatelju i Opskrbitelju. Allahova, dželle šanuhu, milost i mir neka su s našim Poslanikom, alejhis-selam, koji je poslan da objasni što je dozvoljeno (halal) i što je zabranjeno (haram), i neka su najljepši Allahovi blagoslovi na njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

 

Cijenjena braćo i sestre!

Porukom džumanske hutbe u ovom mubarek-danu želimo ukazati na značaj misije koju u našem vremenu ostvaruje Agencija za certificiranje halal kvalitete. Ova ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovana je 2006. godine, s nadležnostima za halal certificiranje proizvoda i usluga, te edukaciju, savjetovanje i promociju u okviru halala. Agencija  tokom ovog mjeseca provodi zapažene vjersko-kulturne, edukativne, naučne i privredne aktivnosti. Održavanjem Sedmice svjesnosti o halalu, sudjelovanjem u organizaciji trećeg Sarajevo halal sajma, promocijama vlastitog izdanja pod naslovom Halal kvalitet – koncept i standardizacija, prve publikacije ove vrste kod nas, te organizacijom Kongresa o halal kvaliteti, prvog međunarodnog naučnog skupa u Bosni i Hercegovni o pitanjima halala, svjedočanstva su uspješnog razvoja i dostignutih širokih mogućnosti djelovanja ove institucije. Ova ustanova Islamske zajednice doista se razvila i profilirala u prestižnu instituciju. Danas je njena uloga veoma zapažena i integrirana u internacionalnu mrežu organizacija sa specifičnim djelovanjem u području halala. U okvirima njezine rasprostranjene misije angažirani su ugledni naučnici, kao i veći broj stručno osposobljenih lica za postupak i procedure certificiranja halal-kvalitete.

Stoga je osnivanje i razvijanje Agencije za certificiranje halal kvalitete još jedan istaknuti primjer koji nas treba da učvrsti i ojača u našoj spoznaji i svijesti o nezamjenjivoj ulozi institucija. Na ovu važnu činjenicu upravo želimo usmjeriti našu pažnju, u ovoj prilici, oslanjajući se na moguće značenje i poruku hadisi-šerifa koji bilježi imam Muslim, uz objašnjenje okolnosti, odnosno povoda, kada ga je Muhammed, alejhis-selam, izrekao.

Posljednji Allahov poslanik, alejhis-selam, kazao je:

مَنْ سَنَّ فِي الْإِسْلَامِ سُنَّةً حَسَنَةً، فَلَهُ أَجْرُهَا، وَأَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا بَعْدَهُ، مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْءٌ.

”Ko u islamu uvede lijep običaj (ustanovi vrijednu praksu), imat će za to nagradu, kao i nagradu onih koji ga budu slijedili, a da im se njihova nagrada neće nimalo umanjiti.” (Muslim, 1017.)

Ovom svojom porukom je Muhammed, alejhis-selam, potvrdio neizmjernu milost Gospodara svjetova prema Svojim robovima, obećavajući neprekidnu nagradu za ustanovljenu vrijednu praksu kojom će se dodatno ojačati razumijevanje i življenje dini-islama. Inicijatorima (utemeljiteljima) pripada nagrada i onih koji će prihvatiti i razvijati ustanovljenu praksu, s tim što će i oni za svoje prakticiranje i doprinose imati punu nagradu.

Ovaj hadis nadahnjuje i snažno pokreće pojedince i generacije muslimana da snagom svoje misli, znanja i shvatanja povijesnih okolnosti, primjenjuju nove metode i uspostavljaju ustanove kako bi se po moralnim načelima i propisima Allahove vjere što dosljednije usmjeravao i organizirao život u ljudskoj zajednici.

Navedenu poruku je Muhammed, alejhis-selam, uputio povodom udjeljivanja sadake od strane grupe ashaba za potrebe ljudi iz jednog plemena koji su se pred njim pojavili bosi i u pocijepanoj vunenoj odjeći. Zapravo, kazao ju je neposredno nakon što je jedan ensarija došao s punim zavežljajem koji je jedva nosio u rukama i priložio ga kao svoje dobročinstvo. Njega su slijedili ostali ljudi, tako da se ubrzo prikupila značajna količina hrane i odjeće iz koje su se mogle zadovoljiti cjelokupne potrebe onih kojima je pomoć bila namijenjena. U predaji se navodi da je u tom trenutku lice Allahovog poslanika, alejhis-selam, sijalo kao da je pozlaćeno (حَتَّى رَأَيْتُ وَجْهَ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَتَهَلَّلُ، كَأَنَّهُ مُذْهَبَةٌ), a potom je izrekao hadis u kojem su, i ranije navedene, riječi: ”Ko u  islamu uvede lijep običaj (ustanovi vrijednu praksu)…”

Smisao pouke u činu darežljivog ashaba ensarije i svih drugih koji su ga slijedili imao je takvu vrijednost da je Muhammed, alejhis-selam, svom ummetu ostavio riječi u čijem razumijevanju je moguće pronaći naputke s općim i dalekosežnim značenjima. Ovaj plemeniti ashab, pronicljiv i dalekovid, shvatio je da su potrebe grupe beduina doista velike i da oni dolaze iz krajnje siromašnog plemena, te je svojim primjerom pokazao da je neophodno pružiti takvu pomoć kojom bi se trajnije popravilo njihovo stanje, a u tome su ga slijedili ostali prisutni ashabi.

Prema širem tekstu ove predaje, Allahov Poslanik i vjerovjesnik, alejhi-selam, najprije je u ovoj situaciji podučio i opomenuo svoje savremenike kur’anskim ajetima, među kojima je i sljedeći:

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَؕ

اِنَّ اللّٰهَ خَبٖيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ.

”O vjernici, Allaha se bojte i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio. I Allaha se bojte, jer On dobro zna šta radite.” (El-Hašr, 18.)

Kada su časni ashabi svojim izdašnim dobročinstvom potvrdili da su ispravno shvatili, kako savjete svog plemenitog učitelja tako i trenutne okolnosti, onda je Poslanik, alejhis-selam, navedenim hadisom, uspostavio pravilo o trajnoj nagradi za djelo koje predstavlja dugoročno i sveobuhvatno rješenje. U modernoj društveno-povijesnoj praksi se takvim djelima često daju obilježja institucije.

 

Poštovana braćo i sestre!

Sagledavajući respektabilne rezultate koje je Agencija za certificiranje halal kvalitete do danas postigla u svom ukupnom djelovanju, smatrali smo osnovanim da hadisku poruku o neprekidnoj nagradi povežemo s doprinosima utemeljitelja ove ustanove Islamske zajednice i svih pojedinaca i timova koji su je predano razvijali.

I ranije su naši imami i muderrisi objašnjavali propise u područjima halala, posebno o halal-ishrani. Međutim, Islamska zajednica je u novije vrijeme ostvarila veliki uspjeh, osnivajući ustanovu koja je u mogućnosti da cjelovito i sistemski tumači islamska učenja i odredbe o relevantnim pitanjima halala, kao i da primijeni savremene metodologije u definiranju standarda i prezentiranju halal-kvalitete. U radu i djelovanju Agencije uspostavljen je kontinuitet i kvalitet, što osigurava daljnji progres i neophodna rješenja u skladu s potrebama vremena.

Stoga smo uvjereni da se kontinuirana nagrada za ustanovljenu vrijednu praksu u islamu koju je naš poslanik Muhammed, alejhis-selam, jasno postavio i utvrdio, proteže i na sve one koji u ime Allaha, dželle šanuhu, osnivaju, grade i razvijaju institucije, a jedna od njih je svakako Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Molimo Allaha Svemogućeg da nagradi sve pregaoce koji posredstvom ove, ali i svih drugih naših institucija, doprinose širenju znanja o mudrostima Njegove vjere i univerzalnim ljudskim vrijednostima.