Medžlis Konjic

Ramazanske večeri #3: Predavanje Abdulgafara ef. Velića

U subotu, 8. aprila 2023. godine, održano je treće predavanje u sklopu ovogodišnje manifestacije “Ramazanske večeri”. Predavanje je održano u Gradskoj džamiji poslije teravih namaza, a gost predavač bio je dr. Abdulgafar ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Govoreći o pojmu čistote koji je vezan za duhovnu, a ne fizičku ljudsku komponentu, dr. Velić je podsjetio prisutne na hadis u kojem Muhammed a.s. ističe kako se svaki pojedinac rađa u toj prirodnoj čistoti, fitretu.

Istakao je kako je to je ono sa čime smo stvoreni i čemu, prema kur’anskom imperativu trebamo biti okrenuti.

Naglasio je koliko je značajno truditi se da ništa oko nas ne promijeni tu čistotu u nama.

– Kur’an ističe kako nema promjene u Allahovom stvaranju, pa nemojmo ni mi dozvoliti da se u nama promijeni stanje duhovne čistote sa kojom smo stvoreni – istakao je dr. Velić.

Tokom predavanja, glavni imam je skrenuo pažnju na jačanje svijesti o vrijednosti fitreta koja može motivirati trud da se on sačuva.

– Ta čistota sa kojom se čovjek rađa je ono što mu je prirodno, njegov vatan i istinski zavičaj. To treba čuvati kao najveću vrijednost koju čovjek može imati – kazao je.

Jedna od poruka predavanje je da je snagom vjere moguće dušu učiniti jačom i boljom.

Govorio je i o odrednicama i vrijednostima ramazanskog posta, kao i blagaodatima mjeseca ramazana.

– Post kao treći stub islama je zahtjevan propis naše vjere koji traži velika odricanja s jedne strane, a s druge strane pomože čovjeku da ojača, ta da u životu bude snažan, uspravan, slobodan i dostojanstven – naveo je dr. Velić.

– Čovjek grijesima može izgubiti svoj fitret, to jeste da griješeći ne sačuva svoju dušu. Kur’an navodi kako je uspio onaj koji sačuva svoju dušu. Kada čovjek izgubi fitret, to je stvarna životna tragedija – poručio je glavni imam.

Izazovi savremenog svijeta u svemu vještačkom mogu biti dominantni, ali vjernikova je obaveza čuvati ono što je mu je prirodno – duhovnu čistotu.