Medžlis Konjic

Otvorena manifestacija “Dani Sejfulaha ef. Prohe”

U petak, 10. marta 2023. godine na kamernoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu otvorena je tradicionalna manifestacija “Dani Sejfulaha ef. Prohe”. Manifestacija koja se organizuje u znak sjećanja na istaknutog konjičkog alima Sejfullaha ef. Prohu, otvorena je programom “Znakovi za razumom obdarene” koji je u sebi objedinio nasatup hora “Sejfullah” Konjic, razgovor s književnikom Hadžemom Hajdarevićem te  izložbu likovnih radova profesorice Karađozbegove medrese u Mostaru mr. Lejle Boškailo.

Manifestaciju je otvorio Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, a voditelj i producent programa u okviru manifestacije Dani Sejfulaha ef. Prohe Benjamin Mušinović , u ime organizatora KUU “Sejfullah” Konjic, napomenuo je da se kroz ovu manifestaciju  već 16 godina njeguje kultura sjećanja na istaknutog velikana islamske misli, Konjičanina, erudite i alima  Sejfulaha ef. Prohu..

Prisutni su potom imali priliku slušati hor “Sejfullah” Konjic. Centralni  dio programa predstavljalo je gostovanje književnika Hadžema Hajdarevića, odnosno razgovor s njim o duhovnosti, tradiciji i umjetnosti.

“Kultura je nešto što grad čini gradom, što ga oživljava, čini boljim, plemenitijim, raznovrsnijim. Tamo gdje funkcionira kulturni život funkcionira i grad. Tamo gdje nema kulture, tamo je tama, memla, jad, siromaština i nagon za iseljavanjem.” kazao je, pored ostalog, u svom obraćanju Hadžem Hajdarević.

U okviru ovog programa dodjeljena je i nagrada “Sejfulah ef. Poroho” za 2023.godinu.Odlukom KUU Sejfullah Konjic, laureat nagrade Sejfulah ef. Proho, za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji  za 2023. godinu je Zejd Šoto.

Predstavivši svoju izložbu likovnih radova profesorica Lejla Boškailo, pored ostalog istakla je: “Umjetnost, slikanje mi pomaže da nosim i procesuiram svoje emocije. U teškim životnim trenucima kada nisam mogla riječima iskazati, iskazivala sam slikanjem…” .

Manifestacija “Dani Sejfulaha ef. Prohe” nastavlja se 13.marta, kada će Sarajevski ratni teatar  predstaviti ostvarenje “Prst”, autorice Dorutine Bashe (Baše), u režiji Sabrine Begović-Čorić.

17.marta, u 20 sati u Bosanskoj sobi, biće promovisana i nova knjiga Konjičanina Esada Bajića, ”Između hidžretskog hlada i Isaovog milada”.

Završnica manifesacije će biti 20.marta, kada će u Kino sali u 20 sati, biti održan predramazanski koncert učenika osnovnih škola, a nosilac ovog programa biće Aktiv nastavnika islamske vjeronauke.

Ovogodišnji Dani Sejfulaha ef. Prohe kao i ranije organizuje KUU “Sejfullah” Konjic a partneri su Narodni univerziteto Konjic, Medžlis islamske zajednice Konjic, Grad Konjic i Radio Konjic, medijski pokrovitelj.

(Foto: Vehid Šišić)