Medžlis Konjic

Program u povodu Lejletul-Miradža

Mubarek noć Isra i Miradža obilježena je mevludskim programom u Vardačkoj džamiji u Konjicu u petak 17. februara 2023.g. poslije jacije namaza.

Na početku programa vjernicima se obratio Alija ef. Drkić, imam Vardačke džamije, ukratko podsjećajući vjernike na Isra i Miradž, pouke i poruke koje ovaj događaj nosi vjernicima.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ Konjic, a predavanje je održao Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic.

Refik ef. Delić se u prvom dijelu svog predavanja prisjetio i prisutne podsjetio na događaje iz života Poslanika Muhammeda, a.s., koji su prethodili Isra i Miradžu, posebno  naglašavajući ljubav Poslanika prema hazreti Hatidži, te podršku  koju mu je plemenita supruga pružala za života – povlačeći  kroz to pridsjećanje paralelu i sa našim vremenom i potrebom da gradimo, čuvamo i unaprijeđujuemo naše porodično gnijezdo koje nema zamijenu. Zatim je glavni imam podsjetio na sam događaj  Isra i Miradža te darove koje je ljudski rod dobio u tom događaju, među kojima je krunski dar namaz kojeg je Poslanik, a.s., označio Miradžom vjernika. Ukazao je i na zadnje ajete sure Bekare koji su objavljeni tokom Miradža, posebno naglašavajući da u islamu čovjek nije odgovoran onim što ne može, ali da ne smijemo zaboraviti da jesmo odgovorni za ono što i koliko možemo i da o tom trebamo povesti računa.

Programu je prisustvovao veliki broj vjernika.