Medžlis Konjic

Predavanje: Prevencijom čuvajmo blagodat zdravlja

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Konjic organizovao je u srijedu 26.10.2022.godine u Galeriji Medžlisa IZ Konjic predavanje na temu: Prevencijom čuvajmo blagodat zdravlja.

Predavanje su održale Dr. Lejla Nuhanović -Gakić i muallima Azra Selimović-Zalihić.

Predavanje je organizovano u okviru svjetske kampanje: Oktobar – mjesec roze vrpce, mjesec borbe protiv raka dojke.

Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec roza vrpce, odnosno međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Brojnim aktivnostima u ovom mjesecu povećava se svjesnost u javnosti, ali i skreće pažnja donosiocima odluka o značaju podrške ženama oboljelim od raka dojke, ali i hitnosti implementacije strategije ranog otkrivanja raka dojke, poboljšanja mogućnosti liječenja i kvalitete života oboljelih.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena. Uzrok nastanka raka dojke još uvijek nije poznat. Ono što znamo da nekontrolisan rast ćelija u tkivu dojke te njihova ubrzana dioba i umnožavanje dovode do malignih promjena u ćelijama i nastanka raka. Za sada su nam poznati određeni faktori rizika kada je u pitanju rak dojke koji ukazuju na predispoziciju, ali istovremeno ne znače nužno da će određena osoba koja ima faktore rizika oboliti od raka dojke.

Više od 90% žena sa rakom dojke mogu se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom (lokaliziranom) stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljavanje u tom slučaju iznosi 97%.