Medžlis Konjic

MEVLUDSKI PROGRAM U DŽAMIJI U GORNJEM POLJU

Mevludskim programom u džamiji u Gornjem Polju u petak, 28. oktobra 2022. godine završena je manifestacija „Merhaba, ej, naš Resule“ Medžlisa Islamske zajednice Konjic kojom se tradicionalno na području ovog Medžlisa obilježavaju rebiu-l-evvelski dani sjećanja na Poslanika islama, Muhammeda, a.s..

Mevlud su učili: hor imama MIZ Mostar, imami MIZ Konjic, imami MIZ Jablanica i imami MIZ Prozor.

Na početku mevludskog programa okupljenim vjernicima selame je uputio imam u džamiji u Gornjem Polju Pindžo ef. Ajdin, a potom se vjernicima obratio i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Predavanje je održao mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam MIZ Mosta. On je  u obraćanju vjernicima podsjetio na važnost porodice u današnjem vremenu. Upozorio na mnoge teškoće i opasnosti kojima su izloženi naši mladi pogotovo u bespućima moderne komunikacije napominjući i podcrtavajući važnost učešća roditelja u životu djece i omladine, pažnje, kontrole i usmjeravanja.

Tumačeći praksu i hadise i Muhameda a.s. citirao je izreke o generacijama muslimana koji ga nisu vidjeli a dosljedno će ga slijediti.

„U te generacije se ubrajamo i mi ovdje u Konjicu, Mostaru i svim dijelovima svijeta. Mi imamo danas brojene sire iz koji crpimo saznanja i njegujemo svoju ljubav prema njemu“, preporučivši vjernicima da i dalje nastave sa izučavanjem Poslanikova životopisa.

Ef. Maksumić je protumačio i neke od kur’anskih ajeta u kojima se od vjernika izričito zahtjeva da vode računa o svojoj porodici i njihovom moralnom i duhovnom dignitetu, jer će ih na taj način sačuvati od ahiretskih kazni. Isticanjem nekih od aktuelnih devijantnih slučajeva razgradnje porodičnih vrijednosti upozorio je na bitnost upotrebe savremenih komunikacijskih sredstava i educiranja, analiziranja društvenih trendova koji se promoviraju na društvenim mrežama.

„Najvažnija je prevencija, da roditelji imaju uvid u ono što djeca rade. Pogotovo će to biti važno u vremenima koje dolaze“, kazao je ef. Maksumić. Na kraju je još jednom džematlije pozvao da jačaju porodicu, da djecu usmjeravaju pravim putem, da ih šalju u mekteb i da se trude da im džamija bude draga.