Medžlis Konjic

Mevlud u Kralupima

U subotu 15.10.2022.godine iza jacije namaza u džamiji u Kralupima  u okviru manifestacije “Merhaba, ej, naš Resule!” održan je mevludski program.

Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic, a džematlijama su se obratili imam džemata Lisičići, u čijem sastavu se nalazi i naselje Kralupi, Ćamil ef. Pindžo i glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić.

Ćamil efendija se u svojstvu domaćina obratio na početku mevludskog programa ističiću u svom obraćanju važnost slijeđenja Poslanikova sunneta i nerazdvojnost sunneta od onog što nazivamo farzom. Citirao je kur’anske ajete koji slijeđenje Poslanika, a.s., i ljubav prema Poslaniku dovode u neraskidivu vezu sa vjerovanjem u Boga.

Na kraju mevludskog programa vazu nasihat održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić. On je govoreći o manifestaciji “Merhaba, ej, naš Resule” i vrijednosti mevludskih programa kazao da se kroz njih podsjećamo na život Poslanika a.s., i oživljavamo vezu  našu sa Poslanikom, a.s.

Naveo je da je svaki Poslanik imao po jednu dovu. Svi su svoju dovu iskoristili na dunjaluku, a naš Poslanik je dovu zadržao za ahiret. Naša preokupacija bi trebala biti da budemo na ahiretu u dovi Poslanika a.s.

Svi naši dobri adeti su sunnet. Naši stari su nas učili da obuvamo prvo desnu nogu, da jedemo desnom rukom, da ustajemo pred starijima… samo nam nisu govorili da je to sunnet, nego da tako treba. Nisu se oni “razbacali” hadisima kako to čine mnogi od nas danas, ali su ih živjeli u praksi.

U nastavku obraćanja govorio je o vrijednosti namaza, o vrijednosti istine i čuvanju jezika od laži, smutnje, ogovaranja, potvaranja i sl.