Medžlis Konjic

Mevlud u Čuhovićima

U nedjelju 14. avgusta 2022.g. u okviru manifestacije Medžlisa IZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022” održan je mevludski program u Čuhovićima.
 
Džemail ef. Delić, imam džemata Čuhovići, na početku mevludskog programa poselamio je prisutne i ukazao na važnost tradicije mevluda te važnost truda i dijela u životu čovjeka.
Djela će kad nestanemo govoriti o nama, kazao je Džemail efendija.
 
 
U toku mevludskog programa obratio se i glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić.
Kad se braća slože i olovo plivat može. Drago mi je da na ovom mevludu možemo govoriti o našim djelima i akcijama koje su uslovan put do Čuhovića, evo skoro, uveli u selo.Hvala Bogu da nam je omogućio da činimo dobro. Jednog dana nas neće biti ovdje, ali ovog dobra koje smo učinili hoće. Zahvaljujem ljudima Čuhovića i drugima koji su pomogli u ovom hajr djelu. Ovo nismo mogli realizovati bez naših institucija općine i grada Konjica. Pomogli su nam i čelnici općine Hadžići i Trnovo. PD “Igman” Konjic i drugi. Molim Boga da složi naša srca i pomogne nas u čuvanju i unaprijeđenju naših mjesta i našeg društva i države, kazao je Refik ef. Delić.
 
Predavanje je održao Keman ef. Ovčina pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Mostar.
On je u svom obraćanju, između ostalog kazao:
Živimo u krizi autoriteta. Često podcjenjujemo jedni druge. Zaboravili smo da smo narod kojem je u prošlom sistemu sistematski obezvrjeđivano sve što vrijedi. Narod koji nema autoriteta osuđen je na propast. O vjernici pazite na sebe ne može vam ništa naškoditi onaj ko je zalutao ako vi budete na pravom putu. Mi moramo brinuti o sebi. To “o sebi se brinuti” ne znači sebičnost. Briga o sebi znači briga da Allahovo pravo bude gornje i briga o našoj zajednici.
 
Svoje obraćanje Kenan ef. Ovčina završio je poukama i porukama hadisa: “Ko otkloni vjerniku jednu od njegovih dunjalučkih nevolja, Allah će otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. Ko olakša svome dužniku (time što će mu odgoditi rok, ili mu oprostiti), Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na Ahiretu. Ko pokrije (nevaljalštine) jednog muslimana, Allah će njega pokriti i na dunjaluku i na Ahiretu. Allah je u pomoći Svome robu, sve dok je on u pomoći svome bratu. Ko krene na put tražeći nauku, Allah će mu tim njegovim putem olakšati put u Džennet. Kad god se sakupe ljudi u kući Allahovoj (džamiji), radi učenja Kur’ana, i njegovog zajedničkog proučavanja, Allah na njih spusti smirenost i prekrije ih svojim rahmetom, meleki ih okruže i Allah ih spominje, ponoseći se njima, među svojim najbližim (najodabranijim) stvorenjima. A onoga koji zakaže u svojim djelima, neće spasiti njegovo porijeklo.”
 
Naredni program iz manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022” je u subotu 20.8.2022. godine u Podorašcu nakon podne namaza, a zatim u nedjelju 21.8.2022. godine u Lukomiru s početkom u 11:30.
 

(Foto: Vehid Šišić, E. Bajić)