Medžlis Konjic

Večer ilahija i kasida – hafiz Ahmed Alili

Na prostoru SRC “Partizanovo” u Konjicu u petak 5. avgusta 2022. godine hafiz Ahmed Alili održao je prvi samostalni koncert. Ovaj program zajednički je projekat više  organizatora i manifestacija koje se trenutno održavaju u Konjicu. Dio je manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022” Medžlisa Islamske zajednice Konjic,  te Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”, koji su održavaju u sklopu Konjičkog kulturnog ljeta (a koje priređuje Bošnjačka zajednica kulture Preporod Konjic u saradnji sa ustanovom Narodni univerzitet Konjic a  pod pokroviteljstvom Grada Konjica)

Konjičani i svi gosti Konjica sinoć su imali priliku provesti ugodne trenutke uz ilahije i kaside, koje je na svom prvom samostalnom koncertu izveo hafiz Ahmed Alili sa gostima i mladim Konjičanima koji njeguju duhovnu muziku islama.

– Grad posljednjih dana kroz različite sadržaje Konjičkog kulturnog ljeta živi i diše punim plućima, dočekujući goste sa svih strana svijeta. Sretni smo što je Konjic ovog ljeta mjesto druženja, susreta i pozitivnih emocija, kakve su vladale i na ovom koncertu. Energijom ovih mladih ljudi koji uče ilahije i kaside želimo skrenuti pažnju na značaj očuvanja duhovne muzike i nadamo se da smo u tome uspjeli – kazao je gradonačelnik Osman Ćatić, zahvaljujući se hafizu Aliliju, koji je uljepšao Konjičko kulturno ljeto gostovanjem i nastupom.

Hafiz Ahmed Alili kazao je kako su Bosna i Hercegovina i Konjic u srcu porodice Alili, naglašavajući kako je na svom prvom samostalnom koncertu osjetio svu toplinu i gostoprimstvo Grada Konjica i Konjičana, te je sa gostima Zejdom Svrakom, Ahmedom Šadinlijom, mladim izvođačima ilahija Farah Murić i grupom učenika Osnovne škole Seonica, razgalio dušu i ugrijao srca publike, koja je ovaj kulturni događaj popratila u velikom broju.

– Hvala na gostoprimstvu i želja mi je da ponovo budem u prilici družiti se s Konjičanima i gostima ovog grada – kazao je hafiz Alili.

Naredni program u okviru manifestacije MIZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022” je u subotu 6. avgusta kada će se održati mevlud u Parsovićima s popčetkom u 11:30 h.