Medžlis Konjic

Mevlud u Ljutoj

Danas (nedjelja 24. juli 2022.g.) je u džamiji u Ljutoj  u okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022” održan mevludski program.

Mevludski program održan je nakon podne namaza a mevlud su učili imami Medžlisa IZ Konjic.

Predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić koji je u svom obraćanju, pored ostalog kazao:

“Zahvaljujemo Allahu na našem današnjem skupu na kojem veličamo Allaha, dž.š., čineći zikr. Danas smo tu da svoje jezike zaposlimo najboljim poslom. Učeći tekbire i doneseći salavate na Poslanika, a.s.. Sa druge strane sve što okuplja i sakuplja naš narod dragocjeno je, a posebno ako je to okupljanje oko vrijednosti zikra, salavat i naše lijepe tradicije. Prije podne namaza smo se Ja’sinom sjetili naših šehida, kao znak zahvalnosti za žrtvu koju su dali na putu naše slobode, ali i kao podsjetnik nama na vrijednosti vjere i domovine.”

U nastavku obraćanja glavni imam je čestitao džematlijama sela Ljuta koji iz ljubavi prema topraku svake godine prirede Ja’sin šehidima i mevludski program, te ih pozvao da te vrijednosti ljubomorno čuvaju

U nastavku obraćanja glavni imam je  citirao ajete sure Infitar te podsjetio na važnost zahvalnosti Allahu Uzvišenom na darovima koje nam je podario.

U kontekstu zahvale podsjetio je na namaz:

“Najbolja definicija namaza je ona koja kaže da je on najuzvišeniji i najbolji način zahvale Allahu. Koliko smo u tom kontekstu Gospodaru zahvalni neka odgovori svako od nas samom sebi.

Na kraju svog obraćanja glavni imam je podsjetio na skori dolazak nove 1444. godine po Hidžri, te u kontekstu govora o Hidžri citirao hadis: “Musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani, a muhadžir je onaj koji napusti sve ono što je Allah zabranio.”, preporučujući i sebi i svima nama da svaki dan postavimo sebi pitanje jesu li drugi ljudi rahat od naših jezika i ruku?

“Ostavimo ono što Allah ne voli i što je zabranio i bit ćemo sretni!”, kazao je na kraju svog obraćanja.

Naredni program u okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda  2022” je mevludski porgram za žene u petak 29. jula 2022.godine, u džamiji u Buturović Polju nakon akšam namaza, a u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Konjic.