Muftijstvo mostarsko

Delegacija Evangelističke crkve u SR Njemačkoj u posjeti Muftijstvu mostarskom

Mostarski muftija Salem-ef. Dedović u srijedu, 25. maja 2022. Godine, u Kalima Resortu u Podveležju primio je delegaciju Evangelističke crkve u SR Njemačkoj koja boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

U delegaciji Evangelističke crkve bili su prof. dr. Stefan Schreiner, prof. dr. Wolfgang Reinbold, Rafael Nikodemus, Ralf-Lange Sonntag, dr. Sönke Lorberg-Fehring, prof. dr. Elisabeth Hartlieb. Zajedno s njima bili su i predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Adem Hasanović, sekretar, Aldin-ef. Kusur i Meho Travljanin.

Muftija Dedović upoznao je goste sa stanjem i perspektivama međureligijskog dijaloga na području Muftijstva mostarskog gdje se susreću tri tradicionalne vjerske zajednice, Islamska zajednica, Mostarsko-duvanjska i trebinjsko-mrkanska biskupija i Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska. Muftija je u svojoj pozdravnoj riječi izrazio veliko zadovoljstvo posjetom visoke delegacije Evangelističke crkve, ističući jasnu i čvrstu opredjeljenost Islamske zajednice da njeguje i razvija kulturu dijaloga i međureligijske saradnje na ovom prostoru što je manifestirano kroz brojne primjere, jer dijalog nema alternativu.

Sastanku su prisustvovali i vodeći ljudi Medžlisa Islamske zajednice Mostar (predsjednik i glani imam), rukovodioci odgojno-obrazovnih (Karađoz-begova medresa i predškolska ustanova vrtić Zemzem), te direktori privrednih društava u vlasništvu Islamske zajednice ( Centar za stare osobe i Agencija Contact Travel) koji su gostima predstavili široki dijapazon opće korisnih usluga koje organizacione jedinice Islamske zajednice pružaju različitim generacijskim uzrastima na polju odgoja, obrazovanja, kulture i društvene brige.

Gosti iz SR Njemačke izrazili su zahvalnost muftiji i delegaciji Islamske zajednice u Mostaru na prijemu i prezentaciji aktivnosti. U sklopu posjete Mostaru posjetili su i čuvenu Tekiju na vrelu Bune, Stari most i Karađoz-begovu džamiju.

http://muftijstvo-mostarsko.ba