Medžlis Konjic

Obilježen Dan šehida u Konjicu

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida. Današnje obilježavanje Dana šehida u Konjicu počelo je, u prisustvo velikog broja građana Konjica, učenjem fatihe na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije R BiH i MUP-a BiH na Trgu državnosti – Alija Izetbegović u Konjicu. Potom je uslijedio obilazak mezarja na Musali i spomen obilježja na ovom lokalitetu: Spomen obilježje djeci žrtvama rata, partizansko spomen obilježje iz Drugog svjetskog rata i spomen obilježje šehidima jedinice Crni labudovi. Nakon toga  Fatiha je proučena na spomen obilježju šehidima maloljetnim dobrovoljcima Armije R BiH na platou kod srednjoškolskog centra u Konjicu i spomen obilježju šehidima 4.muslimanske slavne lahke brigade.

Na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije gdje su ukopana 102 šehida iz agresije 1992-1995.godina, proučen Ja’sin-i-šerif i dova za duše šehida Bosne i Hercegovine i grada Konjica.

Nakon učenja dove okupljenim građanima obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji je u petominutnom obraćanju nakon zahvale Allahu i salavata i selama na Poslanika,njegovu porodicu, ashabe i sve one koji ga slijede u dobru, kazao:

“Uzvišeni Allah je za šehide kazao: I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi ne opažate“!

Hvala Bogu dragome na blagodati razuma i opažanja, da smo mi ti koji smo opazili i shvatili da su naša braća šehidi živi i zato smo mi danas njima u zijaretu. Zato smo mi danas tu da im nazovemo selam i da s njima, isto kao i sa ostalim živima, podijelimo ovu bajramsku radost. To je za sve nas važno, a posebno je važno za njihove porodice, a opet svi smo mi porodice naših šehida.

Ja ću nas, poštovana braćo i sestre, podsjetiti na jednu misao Safvet-bega Bašagića koja kaže: “Podnijeti sudbinu znači pobjediti!”.

Naš narod na ovim prostorima, kako ga ima, nikada nije imao lahku sudbinu. Uvijek smo imali izazove i imali teška iskušenja pred sobom. Bez obzira jesu li nam okolnosti išle na ruku ili nisu nekako smo na neki svoj način, uz Božiju pomoć, uspijevali odoliti tim izazovima, uspijevali smo podnijeti svoju sudbinu, i možemo danas kazati da smo kroz stoljeća pobijedili.

I danas smo tu da se prisjetimo onih najvrijednijih među nama koji su sve te pobjede kroz historiju, a posebno u posljednjoj agresiji, izvojevali. Danas smo ovdje da se sjetimo da je u onom vremenu agresije velika cijena koja je data za slobodu i dostojanstvo koje živimo. To je važno da znamo. Ta ista borba i danas se vodi, samo drugim sredstvima se vodi, možda i teža nego što se onda vodila. Zato je danas važno da mi koji smo ovdje, ali da to prenesemo i onima kojima je lijeno doći na ovo mjesto u ovaj dan, važno je da budemo svjesni onoga što su učinila ova naša braća kojoj mi danas dovu učimo i da niko nema pravo izdati opći  i zajednički interes ovog naroda koji ga okuplja i koji  ga objedinjuje. Bio bi to grijeh prema Bogu dragome, bio bi to grijeh prema našim šehidima. Bila bi to sramota prema generacijama koje dolaze, prema budućnosti ove zemlje. Zato je važno da smo ovdje da kažemo da psotoje stvari koje nas moraju okupiti bez obzira na političke i bilo kakve druge razloge.  Postoje stvari koje nas moraju okupiti i one nas moraju okupljati. Naravno, kazat ću i ovo: Mi ne možemo da shvatimo da u ovom narodu ima i onih koji sjede u udobnim foteljama a lijeno im je danas doći ovdje. Reći ćemo im: Onaj ko ne cijeni žrtvu šehida neće ni od ovog naroda biti cijenjen. I to su neke granice koje trebamo postavljati.

Mi smo tu, braćo i sestre, da uzmemo poruku za rad sebe. Šehidima našim od nas ne treba ništa. Oni kod Boga dragoga imaju sve, a kako Kur’an i predaje od Poslanika o tome govore “i više od toga!”  Ovo sve treba nama, da danas, kada vodimo odsudnu borbu za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, da se prisjetimo i podsjetimo na naše jedinstvo. Manimo se populizma, manimo se trivijalnih stvari,  manimo se mahalanja, svađa i zavađa. Podsjećam vas da Kur’an, odnosno Bog dragi, zabranjuje sve ono što vodi udaljavanju ljudi jednih od drugih.

U jednom od ajeta  dragi Bog kaže: U dobročinstvu i bogobojaznosti vi se pomažite , a u grijehu i neprijateljstvu vi nikako ne sudjelujte.

Hoću da ovo danas ponesemo kao poruku – da nam bude važno naše jedinstvo i naše zajedništvo bez obzira na razlike.

Stavove sučeljavati možemo, mišljenja iznositi, ali da vodimo smrtne zavade to je grijeh i prema Bogu dragome, Stvoritelju našem, a i prema onima zbog čije žrtve danas uživamo ovo dostojanstvo i slobodu.

Ja molim Boga dragoga da našim šehidima da njihovu nagradu, da oni, ako Bog da, budu zagovornici svojim porodicama a i nama svima. Molim Boga dragoga da nama da razuma da sačuvamo i da se okupimo oko ovih vrijednosti za koje su oni dali ono što je najvrjednije a to je svoj život.”

Nakon obraćanja glavnog imama Refik ef. Delića, proučena je Fatiha šehidima i uslijedio je  tradicionalni bajramski prijem u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Pored obilska mezarja i spomen obilježja u Konjicu i u svim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic obilaskom šehidskih mezarja i spomen obilježja imama i džematlija obilježen je Dan šehida.