Medžlis Konjic

Centralna mevludska svečanost povodom Lejletu-l-Miradža održana u Gradskoj džamiji

U nedjelju 27. februara 2022. godine, iza jacije namaza u Gradskoj džamiji u Konjicu održana je centralna mevludska svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic a u povodu mubarek noći Lejletu-l-Miradž.

Na početku programa okupljenim vjernicima obratili su se imam Gradske džamije Ensar ef. Zalihić i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

„Želim iskazati dobrodošlicu svima vama na ovu mevludsku svečanost, a posebno našoj čeljadi – Horu Karađoz-begove medrese iz Mostara, te im zahvaliti što su ovdje i što će nas večeras počastit mevludskim programom. Njihova ljubav prema ilahiji i njihova ljubav prema vjeri dovela ih je večeras ovdje. Iz te ljubavi čut ćete jedan lijep mevludski program, kojim će vam ova medresanska mladost uljepšat ovu mubarek miradžsku noć“ – istakao je, na početku svog obraćanja, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic. 

 

Podsjetio je sve prisutne i na događaj Miradža, kazavši: „Noć miradžska Muhammedu, a.s., dolazi nakon godina tuge, nakon godina bojkota, nakon godina izolacije. I Miradž prvenstveno tako razumijevamo, kao noć koja nudi nadu, kao noć koja nudi okrepu, kao noć koja nudi polet.“
Vazi-nasihat u povodu Lejletu-l-miradža održao je Salih ef. Nefer, imam Tekijske džamije u Konjicu. 

 

U svom obraćanju efendija Nefer osvrnuo se na kur’anske ajete koji govore o ovom značajnom događaju, ali i na aktuelno stanje ummeta Muhammeda, a.s., danas. 

 

„Mi trebamo biti predvodnici. Mi trebamo biti predvodnici drugim narodima, drugim ljudima. A jesmo li? Gdje je danas ummet Muhammeda, a.s., jesmo li okrenuti pravim vrijednostima? Poslanik, a.s., nam poručuje da kad izaberemo Allahov put, kada izaberemo dobro, onda ćemo biti spašeni. Samo sa Allahom ima izlaska iz neke teške situacije, iz nekog belaja. Mi smo pred izborom stalno. Zato naši izbori trebaju biti takvi da nam je Allah uvijek na prvom mjestu, a onda će nam sve ostalo biti na pravom mjestu“ – poručio je efendija Nefer. 

 

Nakon mevludskog programa, Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Konjic upriličio je omladinsko druženje, a kojem su prisustvovali članovi i članice hora, te drugi učenici i diplomanti Karađoz-begove medrese.