Medžlis Konjic

Predavanje za mlade: Bosna na putu svile

U organizaciji Udruženja Andalus Konjic i Mreže mladih MIZ Konjic u petak, 11. februara 2022. godine, održano je predavanje dvojice putpisaca Hamze Ridžala i Ediba Kadića.

Predavanje je održano u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic.

Ovo je drugo ovogodišnje mjesečno predavanje za omaldinu u organizaciji pomeuta dva udruženja.

Predavanje na temu “Bosna na putu svile” je zapravo prezentacija nedavnog putovanja dvojice predavača u krajeve srednje Azije koje su označavale Put svile.

Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom. U Bosni i Hercegovoni nemamo zabilježen nijeadan detaljan opis Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe. To je bio jedan od razloga zbog čega Edib Kadić i Hamza Ridžal odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile.

Bila nam je izuzetna čast u Konjicu slušati jedno neobično predavanje ovog tipa. Posebna zahvalnost ide ustanovi Narodni univerzitet Konjic na suorganizaciji i nesebičnoj tehničkoj podršci za ovu i ostale aktivnosti.

Mreža mladih MIZ Konjic