Medžlis KonjicRijaset

Takmičenje „Sira – životopis Muhammeda, a.s.“: Nagrada 30 stipendija u iznosu od 500 KM

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizuje Sedmo međunarodno nagradno takmičenje za učenike srednjih škola pod nazivom „Sira – životopis Muhammeda, a.s.“. Takmičenje je dobrovoljno i u njemu mogu učestvovati svi učenici srednjih škola koji se prijave na takmičenje iz država koje u školama imaju Islamsku vjeronauku.

Takmičenje će se realizovati na osnovu priručnika „Poslanik Muhammed, a. s., u mom životu“, u izdanju Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, a koji je izrađen nakon opsežnog istraživanja o tome šta omladina želi znati o Muhammedu, a.s., i kako to znanje povezati sa svakodnevnim životom u izazovima s kojima se svakodnevno susreće. U istraživanje i izradu priručnika aktivno su bili uključeni profesori islamske vjeronauke. Priručnik se može preuzeti u digitalnoj formi od profesora islamske vjeronauke ili direktno sa stranice: https://nahla.ba/.

Učenici zainteresovani za takmičenje javljaju se profesoru islamske vjeronauke u svojim školama, a na takmičenje se prijavljuju slanjem e-maila sa u uputstvu naznačenim podacima na adresu: takmicenje.sira@rijaset.ba.

U prijavi dostavljaju svoje podatke sljedećim redoslijedom: ime i prezime, email, broj telefona/mobitela, adresa, naziv škole, razred, ime i prezime profesora vjeronauke.

Za najuspješnije takmičare osigurana su sredstva za trideset stipendija u iznosu od 500 KM.

akmičenje će se održati u subotu 25.12.2021. godine u 15.00 sati, istovremenim testiranjem svih prijavljenih kandidata putem online platforme. Pristupni kodovi za testiranje biti će isporučeni na e-mail adrese svim prijavljenim kandidatima neposredno pred samo takmičenje.

Svečano potpisivanje ugovora i dodjela diploma dobitnicima stipendija planirano je za srijedu 29.12.2020. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke s početkom u 13,00 sati.

Pravila takmičenja

1. Organizator takmičenja je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ul. Zelenih beretki br. 17, 71000 Sarajevo.

2. Naziv takmičenja je: „Sira – životopis Muhammeda, a.s.“

3. Djelo na osnovu kojeg će se realizovati takmičenje je: „Poslanik Muhammed, a. s., u mom životu“, u izdanju Centra za edukaciju i istraživanje Nahla.

4. Cilj nagradnog takmičenja je proširivanje znanja o životu i djelu posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s., te razvijanje navike čitanja u slobodno vrijeme.

5. Pravo učešća imaju svi zainteresovani učenici srednjih škola u BiH, Austrije, Hrvatske i Srbije.

6. Prijavni period je od 15.11. 2021. do 5.12. 2021. godine.

7. Punopravni učesnici takmičenja su samo oni učenici koji se prijave na takmičenje slanjem e-maila na adresu: takmicenje.sira@rijaset.ba i informaciju o tome proslijede profesoru islamske vjeronauke u svojoj školi.

8. Period pripreme je od 25.11.2021. godine do 25. 12 2021. godine.

9. Način pripremanja za takmičenje: Čitanjem djela „Poslanik Muhammed, a. s., u mom životu“ pripremaju se za takmičenje.

10. Datum takmičenja: Takmičenje će biti realizirano u subotu 25.12.2021. godine u 15.00 sati.

11. Način realizacije takmičenja: Takmičenje će se realizirati istovremenim testiranjem svih prijavljenih kandidata putem online platforme. Podaci o platformi i pravilima samog testiranja će biti dostavljeni na e-mail svim prijavljenim takmičarima. Rezultati testa će biti automatski obrađivani istog dana testiranja. U slučaju većeg broja izjednačenih rezultata, Uprava može organizovati drugi krug testiranja kako bi se odredili dobitnici stipendija. Uz test, svi takmičari će popuniti i Anketni upitnik o odabranom djelu i samom takmičenju.

12. Nagrade: Trideset jednokratnih stipendija u iznosu od po 500,00 KM koje dodjeljuje Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

13. Pregled testova: regularnost takmičenja, pored softvera, će pratiti i posebna Komisija koju će imenovati Uprava za obrazovanje i nauku.

14. Objava rezultata: Objava rezultata je automatska. Žalbeni rok sat vremena po okončanju testiranja. Žalbe se upućuju na mail takmicenje.sira@rijaset.ba. Komisija će pregledati eventualne žalbe i odgovoriti na njih. Slanjem maila svim takmičarima koji su pristupili takmičenju i objavom rezultata na web-portalu www.islamskazajednica.ba konačni rezultati postaju i zvanični.

15. Svi učesnici takmičenja prihvataju Pravila takmičenja.

16. Organizator zadržava pravo izmjene postavljenih rokova i ostalih odredbi u slučaju nepredviđenih okolnosti.

17. U slučaju spora između Organizatora i sudionika takmičenja nadležan je Rijaset Islamske zajednice.

18. Podaci i pravila takmičenja bit će objavljeni na web-portalu Islamske zajednice: http://www.islamskazajednica.ba/, 15.12.2021. godine, a o istom je upućen dopis svim mešihatima, muftijstvima i ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini.