Muftijstvo mostarsko

Susret gradskih čelnika i vjerskih predstavnika

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić i dopredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević, u petak 26. novembra 2021. godine, primili su u Gradskoj vijećnici vladiku Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija Rađenovića, mostarskog muftiju Salem-ef. Dedovića i biskupa mostarsko-duvanjskog i upravitelja trebinjsko-mrkanjskog Petra Palića.

Gradonačelnik Kordić zahvalio im je na dolasku te ukratko ih upoznao s aktivnostima koje se provode tokom proteklog perioda, od kada su provedeni izborni rezultati i kada je Mostar konačno profunkcionisao u punom kapacitetu.

Predstavnici Grada Mostara, Kordić, Marić i Milivojević, u svojim izlaganjima naglasili su kako, bez obzira na sve poteškoće, postoji dobra saradnja između Gradskog vijeća i Gradonačelnika i svih vijećnika, te da je Mostar krenuo, nakon puno godina, u pozitivnom pravcu. To su prepoznali svi kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Europi, te da sada treba uz iskrenost i otvorenost raditi kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme i poboljšala kvaliteta življenja u Mostaru u svim segmentima. Istakli su kako se ovim susretom predstavnika vlasti i vjerskih predstavnika šalju i poruke kako nam je živjeti zajedno uz međusobno uvažavanje, poštivanje i toleranciju.

Vjerski predstavnici zahvalili su na prijemu te naglasili važnost redovnog međusobnog dijaloga, jer ono je preduslov za bolje razumijevanje i saradnju na konkretnim projektima.

Na sastanku je, također, istaknuto kako je Mostar specifična sredina i da tu posebnost treba sačuvati i ne dopustiti da se s viših nivoa vlasti prenesu određene trenutne destrukcije. Kazano je kako su građani dugo čekali na provođenje izbora u Mostaru i da su očekivanja velika, a vjerski autoriteti će biti vjetar u leđa u pozitivnim aktivnostima koje će gradska vlast provoditi.

U vezi predstojećih blagdana i praznika i aktivnosti koje provodi Grad, vjerski čelnici složni su u ocijeni kako sve stvari treba nazivati pravim imenom. Naglašeno je kako smo svi mi s različitim identitetom, ali da svi trebamo činiti da se radi na jedno opće i civilizacijsko dobro svih i da ovdje jedni druge trebamo kako bi Mostar bio mjesto ugodnog življenja, uz puno uvažavanje i poštivanje svakoga.