Medžlis Konjic

Proučen tradicionalni mevlud u Čuhovićima

U nedjelju, 8 augusta 2021. godine, u okviru manifestacije „Dani tradicionalnih mevluda“ u džematu Čuhovići, u prisustvu velikog broja vjernika, održan je tradicionalni godišnji mevlud.

Na samom početku programa prisutne je poselamio i dobrodošlicu izrazio imam džemata Džemail ef. Delić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić u svom obraćanju istakao je da se mevludom napajamo duhovnom snagom. Govorio je i o univerzalnim porukama vjere islama u pogledu činjenja dobra, a što vjernicima omogućava uspjeh na oba svijeta.

Pohvalio je džematlije Čuhovića i njihov veliki angažman i doprinos zajednici i općem dobru, a posebno na planu poboljšanja putne infrastrukture, gdje su izdvojili i uvakufili značajna sredstva.

Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović je istakao da se na ovim prostorima od davnina njegovao i čuvao odnos poštovanja prema mevludu koji se uči u čast poslanika miljenika Muhammeda, a.s.

„Mevlud u Čuhovićima je slika našeg naroda, svih generacija, okupljenog oko vrijednosti. Sve dok su svjetla i nurli ova lica našeg naroda naša je budućnost u ovoj zemlji, ako Bog da, sigurna i postojana, jer snaga vjere i dobročinstva koja nas okuplja garancija je naše sigurnosti“, istakao je muftija.

Govoreći o porukama hidžre muftija je istakao da je ona putokaz vjernicima.

„Hidžra traje dok smo god živi na jedan način kako nas je poučio Poslanik, a.s., u hadisu u kojem je rekao da je muhadžir onaj insan koji se kloni i čuva svega što je Allah zabranio, a izvršava ono što je naredio.

Nije hidžra samo napustiti svoj zavičaj da bi se sačuvala vjera i život, nego je u suštinskom značenju čuvati se onoga u čemu nema hajra niti sreće i ići u okrilje Allahove milosti. Sva sreća je u tome da Uzvišeni Allah bude utočište nama, a da mi budemo na putu istinskih muhadžira poput Poslanikovih, a.s., drugova. Tako ćemo zaslužiti Allahovo zadovoljstvo“, poručio je muftija.

Mevludski program su izveli imami i hor Medžlisa Islamske zajednice Konjic.