Rijaset

Vakufska direkcija pomogla obezbijediti 800.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli

U krugu Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla održana ceremonija povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju Roditeljske kuće u kojoj će boraviti djeca oboljela od raka i njihovi roditelji. Roditeljska kuća u Tuzli će biti druga ovakve vrste u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” pokrenulo je projekat izgradnje druge Roditeljske kuće na području FBiH, kroz koju pruža smještaj, psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka. Roditeljska kuća je više od pukog smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom – kazali su iz Udruženja.

Sredstva za izgradnju Roditeljske kuće pomogla je obezbijediti Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem svog partnera, Generalnog sekreterijata za vakufe iz Kuvajta. Radi se o 800.000 KM koje će biti dovoljne za izgradnju i opremanje kompletnog objekta Roditeljske kuće.

Prisutnima se obratila i Azra Lukavačkić, danas doktorica medicine koja je prije trinaest godina pobijedila ovu opaku bolest. Ona je istakla da je ponosna i sretna zbog Roditeljske kuće.

– Iz svog ličnog iskustva sam spoznala koliki je značaj imati Roditeljsku kuću, kolika je to podrška i pomoć porodicama, prije svega roditeljima djece oboljele od raka. Prije 13 godina u Tuzli nije postojalo odjeljenje dječije onkologije. Stoga sam ja, kao i ostala djeca morala da idem u Sarajevo. To je podrazumijevalo česta, duga putovanja i potrebu pronalaska adekvatnog smještaja što je dodatno zahtjevao psihofizički napor s obzirom da smo u tom periodu liječenja najviše vremena provodili u bolničkim sobama, što je dodatno praćeno osjećajem usamljenosti obzirom da smo bili odvojeni od porodice. Zato uvijek moram istaći da je ova Roditeljska kuća i ta atmosfera u kući neprocjenjiva. Samim tim što u Roditeljskoj kući borave oni koji dijele iste sudbine, nekako su jači i spremniji da savladaju sve te prepreke na putu ka izliječenju, nekako ta atmosfera koja će preusmjeriti to vaše razmišljanje da ste bolesni na neke zajedničke aktivnosti, na druženja – kazala je Lukavačkić.

Značajna uloga Vakufske direkcije

Najzaslužnija za izgradnju roditeljske kuće jeste Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pomogla i posredovala da se obezbjede sredstva u iznosu od 800.000 maraka. Iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” su zahvalili Vakufskoj direkciji i za prijašnju, dugogodišnju saradnju koja je veoma uspješna.

Prisutnima se obratio i hfz. dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, koji je kazao da je jedan od osnovnih postulata misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini biti na usluzi ili služiti onima kojima je pomoć potrebna, odnosno služiti čovjeku.

 

– Tom je idejom Islamska zajednica vođena u realizaciji brojnih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ova dva projekta koja ste spomenuli, zbog kojih smo mi posebno sretni i zadovoljni, su samo dio projekata koje Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini realizira sa Generalnim kuvajtskim komitetom za vakufe. Vakufi su i nastali kao izraz socijalnih potreba našeg društva, a posebno ugroženih kategorija tog društva. To je dovoljan razlog da se Islamska zajednica kao vjerska institucija na čelu sa svojim vrhovnim poglavarom reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem uključi u jedan ovakav projekat – kazao je direktor Zajimović.

Vakufska direkcija, istakao je direktor Zajimović, predstavnik je cijele Islamske zajednice zajedno sa Muftijstvom tuzlanskim koje je, također u saradnji sa udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka” već poduzelo određene korake i akcije i prije uključivanja Vakufske direkcije. Muftijstvo tuzlansko doniralo je 30.000 KM za ove namjene.

– I njima se treba zahvaliti, kao i svima onima koji su doprinijeli realizaciji jednog ovakvog posebnog i značajnog projekta. Mi smo presretni što imamo ovakvu dobru saradnju sa Udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka”, sa njegovim direktorom Fikretom Kubatom, presretni smo što su nam oni dali priliku, i ova djeca koju gledamo i koja nam izazivaju emociju što možemo da učestvujemo u projektu koji nas sve veseli – kazao je Zajimović.

Sinonim za borbu

Prisutnima su se obratili i direktor udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat, kao i premijer Tuzlanskog kantona dr. Kadrija Hodžić.

– Naši prijatelji iz Vakufske direkcije su nam širom otvorili vrata u Kuvajtu, dali preporuku, ispričali o projektu u Kuvajtu, možda bolje i od nas. Danas krećemo sa kamenom temeljcem. Naravno, već razmišljamo da uradimo i koncept održivosti Roditeljske kuće. Mislim da to neće biti teško kada postoji dobra volja. Mi smo neko ko čini snagu ovog društvu – kazao je direktor Udruženja Kubat.

Svi oni koji na bilo koji način pomažu ovaj projekat, kazao je premijer Hodžić, su na pravoj strani.

– Naše je sveta obaveza da slavimo život. Gradnjom Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti UKC-a mi se svrstavamo među one koji se svakodnevno bore da naši mali heroji imaju život duže, borimo se za svaki dan života. Želimo da ovaj centar bude sinonim za borbu protiv raka svih mladih ljudi, ne samo u ovom gradu, ne samo u BiH, nego u svijetu. Velika zahvalnost pripada svima vama. Ta velika zahvalnost je podržana prijateljskim narodom Kuvajta i najboljim namjerama Vakufske direkcije Islamske zajednice – kazao je premijer Hodžić.

(Alem Dedić/Preporod.info)