Medžlis Konjic

Glavni imam MIZ Konjic posjetio džemat Glavičine

Glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic, Refik ef. Delić danas je posjetio džemat Glavičine, održao hutbu i klanjao džumu namaz.

U hutbi je podsjetio na vrijednost dana u kojima se nalazimo, gdje se jedan za drugim smjenjuju vijesnici mubarek ramazana. Ovo je vrijeme u kojem obilježavajući važne događaje iz života našeg Poslanika a.s. crpimo poruke iz istih, kako bi svoje vjerovanje osnažili, te sebe na dobročinstvo potaknuli. Uzvišeni Allah u suri Bekare, u 284. ajetu poručuje: “Allahovo je sve što je na nebesima i na zemlji”. Poruka nama je u ovom ajetu kazana da ništa nije naše osim djela sa kojima ćemo stati pred svoga Gospodara. Glavni imam je podsjetio da su dobra djela trajna i neponištiva. Oni koji zalažu svoj trud i imetak, taj trud će vidjeti kod Gospodara i on nikada ne može propasti. Svjedočanstvo tome su riječi Uzvišenog iz sure el – Enbija, 94 ajet: “Ko bude dobra djela činio i uz to vjernik bio, trud mu neće lišen nagrade ostati, jer smo mu ga, sigurno, Mi pribilježili”. Obzirom da se nalazimo u mjesecu ša’banu, za koji se u predajama kaže da je mjesec Allahovog poslanika a.s. neka svako sebi postavi pitanje da nas sad Poslanik a.s. gleda, šta bi nam rekao i da li bi bio nama zadovoljan kao svojim sljedbenicima. Zadovoljan bi on, s.a.v.s. nama bio ako bi nas vidio u slozi i natjecanju u dobročinstvu.

Glavni imam je istakao da nije mudro u našem društvu i okolnostima u kojima jesmo mrsiti i onako zamršeno stanje. Podsjetio je na hadis u kojem Poslanik a.s. kaže: “Mu’min je prijatan i on pomiruje, a nema dobra u onom ko ne miri i zbližuje i u čijem društvu nije prijatno.” Ahmed.

Uzvišeni Allah dž.š. ni od koga od nas ne traži da čini ono što ne može, ali se kod svakog insistira da uradi ono što može. Naši dobri preci su to dobro znali, te su u svakom vremenu radili ono što su mogli i to nama u amanet ostavili. Na kraju je naglasio: “Džamija je mjesto koje odgaja i usmjerava, okuplja i uzdiže, ona je mjesto našeg sastanka, naših pitanja i naših interesa, zato sam među vas danas u džamiju došao da vas čujem, da se vidimo i o dobru govorimo”.
Poslije džuma namaza glavni imam i sekretar Medžlisa razgovarali su sa džematlijama o projektu izgradnje/rekonstrukcije džamije u Glavičinama, gdje su džematlije iznijele svoje opredjeljenje i iskazali potrebu da se ovaj projekat počne realizirati sa Božijom pomoći.