Medžlis Konjic

Seminar sa vjeroučiteljima Mostarskog muftijstva u Konjicu i Mostaru

Uprava za vanjske poslove i dijasporu je u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku pokrenula realizaciju seminara sa vjeroučiteljima na području svih muftijstava. Seminari za vjeroučitelje Mostarskog muftijstva su održani 25. 2. u Konjicu i Mostaru.

Seminaru se odazvao veliki broj vjeroučitelja. Seminar za vjeroučitelje općina Konjic, Jablanica i Prozor održan je prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Konjicu, a otvorio ga je glavni imam Refik ef. Delić. Za vjeroučitelje ostalih opština Mostarskog muftijstva seminar je isti dan u popodnevnim satima održan u prostorijama Studentskog hotela u Mostaru. Seminar je otvorio i prisutnima se obratio muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović koji je tom prilikom istakao važnost bavljenja ovom temom, te se zahvalio dvjema upravama Rijaseta Islamske zajednice za organizaciju ove vrste seminara. Nakon obraćanja muftije predviđene teme na seminaru prisutnima su prezentirali: dr. Nihad Čamdžić, dr. Ahmed Purdić, doc. dr. Nezir Halilović i mr. Medina Mehmedović Mulalić

Uprava za vanjske poslove i dijasporu je prije tri godine pokrenula projekat „Islamska zajednica u suočenju sa raznim vrstama ideologija“ u okviru kojeg je napravila program edukacija za imame. Kroz ovaj program edukacija prošlo je nekoliko stotina imama, prvenstveno koordinatora za saradnju sa NVO sektorom iz medžlisa svih muftijstava. Namjera dviju uprava je da ovaj projekat prošire i na vjeroučitelje te u narednom periodu realiziraju seminare sa vjeroučiteljima na području svih muftijstava u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovog projekta je upoznati vjeroučitelje sa izazovima raznih vjerskih ideologija i novih vjerskih pokreta danas prisutnih u svim tradicionalnim religijama i savremenim društvima. Ponuđene teme i sadržaji mogu pomoći vjeroučiteljima u radu sa mladima i pružiti im smjernice za adekvatan odgovor na ove izazove.