Hutbe

Hutba povodom Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Hvala pripada Uzvišenom Allahu dž.š., Gospodaru Sudnjeg Dana,Gospodaru u čijoj je ruci naš život i naša smrt, Njega sve veliča i hvali. Neka je salavat i selam na sve poslanike, a posebno na našeg posljednjeg Poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu, ashabe, na sve one koji slijede Časni Kur’an i Sunnet našeg dragog Pejgambera, neka je Allahov oprost na one koji su preselili na drugi obećani svijet Ahiret, posebno na one koji su dali svoje živote i preselili  kao šehidi!

„I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti.“ ( Et-Tevba, 105)

Ibn Omer, radijallahu ‘anhuma, je rekao: „Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kada kaže: ‘Svi ste vi pastiri, i svaki pastir bit će odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir, čovjek je pastir svojoj porodici, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove djece. Svi ste vi, dakle, pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.“

U ponedjeljak je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, naše nam jedne i jedine Domovine. Prošlo  je dvadeset i devet godina otkako su građani Bosne i Hercegovine potvrdili hiljadugodišnje državotvorno postojanje Bosne i Hercegovine. Podsjećanja radi, tog dana je 64 % njenih građana, glasalo ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Neovisnost koju smo taj dan odabrali tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. U toj borbi smo podnijeli velike žrtve i gubitke, braneći se od agresije, zaustavljajući etničko čišćenje i genocid. Stoga je naša odgovornost, zbog žrtve koju smo podnijeli u ime slobode i ravnopravnosti, pred budućim generacijama još veća. Današnju slobodu skupo smo platili i zbog toga smo obavezni da istrajemo u čuvanju našeg topraka i sjećanja na sve heroje, žrtve, bosanske šehide i gazije. Allah dž.š. u Kur’anu kaže: „Reci: „Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman.” (El-Ena’m, 162. i 163.)

Voljeti i štititi domovinu sveta je dužnost svakog muslimana, jer jedna narodna mudrost kaže: „Ko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara.” Pred preprekama ne smijemo pokleknuti. Da bismo uspjeli, moramo uložiti trud, pa iako nekad odmah ne postignemo željeni uspjeh, posustati ne smijemo, jer je uspjeh rezultat  mnoštva neuspjeha. Uzvišeni Allah kaže: „I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti.“ ( Et-Tevba, 105).

Draga braćo,

Put kojem težimo i kojim idemo je težak i pun nepoznanica, a naša budućnost neizvjesna. Pred nama su brojni izazovi, kao i teška pitanja koja iziskuju kompleksna rješenja. Nije bilo lahko postići dosadašnji napredak. I upravo zato moramo nastaviti strpljivo i s oprezom, vodeći računa da ne ugrozimo ono što smo do sad postigli.

Mi Bošnjaci, muslimani, sinovi Bosne i Hercegovine kroz povijest smo tražili i iznalazili odgovore na mnogobrojne izazove pred kojim smo se nalazili, ali moramo radi boljeg sutra naše države, nas i naših pokoljenja naučiti kako nadići prisutne animozitete i vlastite sujete. Jer  svaku prepreku je lakše savladati ako se oslanjamo prije svega na Allaha dž.š., a onda i na ljude koji nam pomažu, koji su uz nas kada padnemo da nas podignu i ohrabre. Sa takvim insanima uspjeh je, ako Bog da, neupitan. Ebu Hurejre, radijallahu anhu, pripovijeda da mu je Vjerovjesnik, alejhis-selam, rekao: „Želi ljudima ono što želiš sebi, bit ćeš mumin!” (Tirmizi).

Česte prepreke i usporavanje ka našem cilju mogu biti zbog naše nebrige prema onima kojima smo dužni pružiti svoju pomoć ili su u potrebi za njom, jer naš mubarek Poslanik s.a.v.s. je rekao da će Uzvišeni Allah uistinu pomagati Svoga roba sve dok on bude pomagao svoga brata u vjeri.

Draga braćo,

U svetom smo mjesecu redžebu, iza nas je mubarek noć lejletu-r-regaib, a idemo u susret mubarek noći lejletu-l-mi’radž. Iskoristimo bereket ovih mjeseci i uputimo dovu Svemilosnom Stvoritelju:

Plemeniti Allahu, podari nam iskreno i najčvršće vjerovanje i dug život ispunjen zdravljem i zadovoljstvom Tvojim. Pomozi nam da svoje potomke odgojimo pa da budu čestiti, učeni i odvažni, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti, a našoj Domovini podari postojanost i svaki boljitak pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja.

Milostivi Allahu, povećaj ljubav Bošnjaka prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, a brigu o nama povjeri najboljima od nas. I budi uz nas, a ne protiv nas.

Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i Domovini.

Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao – da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo.

Tebe, Stvoritelja i Gospodara našeg, slavimo i veličamo onako kako Si Ti zadovoljan!

Oprosti nam i poduči nas da i mi drugima praštamo. (Amin.)

Svim Bosancima i Hercegovcima: sretan 1. mart, Dan nezavisnosti.

Hutbu pripremio: brigadni imam -Haris ef. Hadžić