Medžlis Konjic

Održana treća redovna sjednica Skupštine Medžlisa IZ Konjic

U subotu, 20.02.2021. godine, u galeriji Medžlisa Islamske zajednice Konjic sa početkom u 12:30 sati, održana je treća redovna sjednica Skupštine Medžlisa IZ Konjic.

Skupštinu je učenjem Kur’ana otvorio Numan ef. Ćosić. Nakon ašereta i uvodnih riječi predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Konjic Faladžić Adnana, Skupština je izabrala radno predsjedništvo. Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je g.Džemail Ćibo. Zapisnik je vodio sekretar Medžlisa IZ Konjic Jasmin Drpljanin.

Po izboru radnog predsjedništva usvojen je predloženi dnevni red Skupštine.

Nakon toga je uslijedilo je razmatranje i usvajanje zapisnika sa prošle Skupštine. Isti je jednoglasno usvojen. Potom je uslijedilo razmatranje i usvajanje vjersko-prosvjetnog i administrativno-pravnog izvještaja o radu Medžlisa Islamske zajednice Konjic za proteklu 2020. godinu.

Glavni imam Refik ef. Delić se zahvalio članovima Skupštine na dozivu te istakao da vjersko-prosvjetna služba ima iza sebe vrlo specifičnu 2020. godinu. Osvrnuo se na mekteb kao najvažniju granu djelovanja Medžlisa IZ Konjic koji je uprkos pandemiji održao svoj kontinuitet. Pored redovnih obaveza imami su aktvnije radili na provedbi humanitarnih aktivnosti koje su iziskivane pojavom pandemije korona virusa. Istakao je da je Medžlis IZ konjic kroz Fond za roditeljstvo podijelio 145 hedija za novorođenčad.

Adnan Faladžić predsjednik Izvršnog odbora posebno se osvrnuo na stavljanje u funkciju vakufske imovine, te istakao da se vodilo mnogo aktivnosti u tom pravcu. Novoopremljeni vakufsko-poslovni objekat Hadžalića harem, kao i ostali vakufsko-poslovni objekti su izdati pod zakup, te je zaključak da su prihodi od vakufa znatno uvećani. Također je spomenuo Fond za podršku roditeljstvu, pohvalio njegov učinak i odjek, te kazao da će ova aktivnost uz Allahovu pomoć teći i u narednim godinama.

Vjersko-prosvjetni i administrativno-pravni izvještaji o radu su usvojeni jednoglasno.

Potom je uslijedilo prezentovanje završnog izvještaja o ekonomskom poslovanju za 2020 te plan  budžeta za 2021.godinu. Iste je u krtkim crtama obrazložio predsjednik Izvršnog odbora Adnan Faladžić. Nije bilo pitanja po ovoj tačci dnevnog reda te su izvještaji jednoglasno usvojeni.

Nakon radnog dijela Skupštine, zastupnicima se obratila izaslanica Muftije mostarskog, Faiza Alić koja je prenijela selame uvaženog muftije te čestitke na radu Medžlisu IZ-e Konjic u 2020.g. Posebno je spomenula Fond za roditeljstvo i odjel za brak i porodicu pri Medžlisu IZ-e Konjic kao svijetle primjere u kojima Medžlis IZ-e Konjic prednjači i služi za primjer.

Skupština je protekla u izuzetno konstruktivnom dijalogu i pozitivnoj atmosferi uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera a prisustvovalo joj je 38 zastupnika.