Hutbe

Ne gubi nadu!

Draga braćo, poštovani džema’ate, ova naša čaršijska džamija ima jednu specifičnost, znak koji svako naše vrijeme povezuje s jednim posebnim vremenom. Pored nas je šehidsko mezarje i mi dolaskom u džamiju zastanemo u njenom dvorištu i Fatihu šehidima proučimo. Šehidsko mezarje kao i svako mezarje podsjetnik je na smrt, a šehidsko mezarje podsjetnik je na teške godine koje većina nas u ovoj džamiji danas pamti. Puno puta, posebice kada na sabah dolazim, zastanem u onom vremenu prije ezana i gledajuć šehidske nišane razmišljam i o njima i o sebi i o nama. Usporedim u tim razmišljanjima naš život sad sa onim prije 25 godina kada je bila agresija i ne mogu pobjeći od činjenice da nam je danas 500 puta bolje kada je u pitanju dunjaluk. No, kad odživim te momente ratne kada nas se prisjetim iz tog vremena čini mi se da pamtim puno više optimizma, osmijeha, nade, odlučnosti, snage, hrabrosti, nego li to vidim danas na našim licima. Sve rjeđe se može naći sagovornik za priču o sreći, optimizmu, zadovoljstvu, uspjehu a sve češće  je karakteristika naše priče i razmišljanja beznađe, crnilo, destruktivnost.

Nije ni danas svakom dobro, neko je bolestan, neko je zadužen i sl, no šta je s nama koji smo hvala Bogu zdravi i bez ovih sličnih velikih iskušenja i tegoba?

Prenosi se da je Poslanik, a.s., kazao: „Čovjek kad bi imao jednu dolinu zlata, tražio bi još jednu.“ Kada bi imao dvije, tražio bi treću, i tako dalje u nedogled, osim vjernika. Jer vjernik uspijeva da sputava svoje strasti, da sputava svoje prohtjeve, vjernik u materijalnom pogledu ne gleda u one koji imaju više, već u one koji imaju manje.

Primjećujem da oni koji manje imaju, a imaju islamski pristup životu,  više su sretni i zadovoljni nego oni koji imaju više. Više optimizma zrači iz njih nego iz onih koji su bolje situirani. Češće ćete čuti „Dobro je, elhamdulillahi“ od onog koji jedva spaja kraj s krajem nego li od onog kojem i preostaje.

U  139 ajetu sure Ali Imran Allah, dž.š., poručuje: “I ne gubite hrabrost i ne žalostite se; vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici.” (Ali Imran, 139)

U oovm ajetu nas Allah, dž.š., bodri da budemo hrabri, da budemo čestiti i da ne sumnjamo u uspjeh. A to često zaboravljamo i dozvoljavamo da nam se nameće pesimizam i beznađe. U tome se mnogi svjesno ili nesvjesno natječu. Žele nas, kako narod kaže, “ubiti u pojam”. Žele nas  ubijediti da se ovdje ne može normalno živjeti. Planski se među nama širi defetizam i očaj, širi se odustajanje i pristajanje na poraz. Kod mladih ljudi se ubija želja za radom, učenjem i planiranjem bolje budućnosti. U vijestima koje svakodnevno pratimo putem medija, dominantna je crna hronika. Čitamo, gledamo i slušamo o kriminalu, ubistvima, propalim firmama, siromaštvu i bijedi,  itd.
Braćo, činjenica  je da živimo sa problemima, ali od problema ne treba bježati nego ih treba rješavati. Kod muslimana nema mjesta pesimizmu i beznađu, musliman ima misiju. Cilj i zadaća mu je da promoviše istinu i pravdu, da isijava pozitivnu energiju i bori se

Allah dž.š. nas poziva na put koji uspjehu vodi: “I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje…” (Ez-Zumer, 55)

Allah, dž.š., nam govori u Časnom Kur’anu: “Postići će šta želi (uspjeće) onaj koji se očisti i spomene ime Gospodara svoga pa molitvu obavi. Ali, vi više život na ovome svijetu volite, a onaj svijet je bolji i vječan je.” (El-Gašijeh, 14-17)

“I neka se ničega ne boje i ni za čim ne tuguju Allahovi štićenici oni koji budu vjerovali i koji se budu Allaha bojali, za njih su dobre vijesti i na ovom i na onom svijetu, Allahove riječi niko ne može izmijeniti – to će zaista veliki uspjeh biti.” (Junus, 62-64.)

Draga braćo, u jednoj predaji se kaže da je povjeriti se bratu vjerniku znak vjere a povjeriti se nevjerniku znak nevjere. Koji imaju više ne bi trebali samo gledati kako to više uvećat, trebali bi pogledat ispod sebe, možda je vaše više potrebno nekom ko ima manje, i ako se vi tako osvrnete na one koji imaju manje tad ćete postići i ono što želite,- da imate više, jer Allah daje onima koji drugima daju. Ako vas brat ubija pesimizmom i pričom o beznađu, možda Vam samo govori da ga je stislo i da mu treba pomoć. A ta pomoć, to razumijevanje najbolji je lijek za beznađe i pesimizam.

Ne budimo, naravno, od onih koje je narod opisao riječima, stisni ga ječi-pusti ga vreči. Ignorišimo one kojima je pesimizam hrana. Koji  na vedrom  nebu u malom oblačku vide oluju a ne vide plavetnilo i sunce. Nedajmo da nam iko sapliće  hod u nadi, odlučnosti i vjeri u hajr. Treba nam taj hod i treba našoj djeci.

Ovo mezarje kraj džamije nije podsjetnik beznađa, ono je podsjetnik da se na ovom dunjaluku treba biti spremno na žrtvu , a ova džamija i mi dana su njoj smo dokaz da se žrtva isplati. Platili smo veliku cijenu, ali imamo slobodu, imamo život, imamo džamiju… Ne odustajmo od spremnosti na trud, borbu, žrtvu i ne odustajmo od vjere u bolje sutra.

Allaha dž. š. molimo za milost na Ovom i Budućem svijetu i pomoć na putu do istinskog uspjeha! Amin!

(E.Bajić-Čaršijska džamija 10.mart 2017.g.)

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام:• وَ إِذاَ قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَ أَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ • أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ … بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ … إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ الله ِاْلإِسْلاَمُ … صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ .

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد…

اللهم أصلح أحوالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.