Medžlis Konjic

Refik ef. Delić: Neka vas duh Kurban – Bajrama zbliži s vašim porodicama, prijateljima i komšijama

Kurban-bajram ili Hadžijski-bajram klanjan je u 43 džamije i mesdžida na području Medžlisa IZ Konjic. Centralna svečanost u našem gradu održana je Gradskoj džamiji a glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić  poručio je vjernicima da u ovim danima Kurban-bajrama  obnove veze s porodicom i zajednicom te da se dublje posvete ibadetu i molitvi.

“Nažalost sve manje vremena imamo jedni za druge općenito, u tom dijelu jedne zadruge, sve manje vremena nalazimo i za porodicu i porodične odnose. Mislim da je to nužno mijenjati, a Bajram je upravo ta prilika da to promijenimo, da nađemo vremena za porodicu, to nam je prije svega i obaveza. Kada mi dijelimo kurban imamo ove tri trećine, jednu ostavljamo  za sebe, to je poruka da je nama na prvom mjestu važna porodica. Drugu dijelimo siromašnima, treću komšijama. Dakle to je vrlo važno kazati da i u toj podjeli kurbanskog mesa iščitavamo te poruke prioriteta u našim životima, dakle porodica je prioritet naš”, poručio je glavni imam Medžlisa IZ Konjic.

Puno je specifičnosti i poruka koje nosi sa sobom Kurban – bajram a efendija Delić između ostalog navodi:

“Kada je u pitanju Kurban-bajram imamo dva obreda koja se vežu za njega, jedan je hadž, naši Konjičani su danas u dolini Meke gdje obavljaju petu islamsku dužnost. Mi koji smo ovdje kod svojih kuća pristupamo ibadetu klanja kurbana, prinošenja žrtve dragome Bogu, i naravno ovo pitanje zajedništva, pitanje okupljanja porodica i vremena koje se provodi u bajramskom i porodičnom ozračju”,kazao je .

Kada je riječ o samoj tradiciji klanja kurbana efendija Delić se prisjetio tih dana i podijelio sa nama svoje uspomene.

“To je jedan poseban momenat zaista, djetinjstvo je nešto čega se svi rado sjećamo, iako nekada kada smo trebali ocu pomoći da zakolje kurban , da žrtvuje kurban nekada nam je o izgledalo i teško za nas. Međutim danas kada se uspomene evociraju, kada se vratimo u to vrijeme, to je nešto zaista što je ostalo u sjećanju , a posebno dio kada je riječ o podjeli kurbana, pa nama djeci problem je bio zapamtiti ko kaže “halal olsun” ko “kabul olsun” ,a naravno uvijek je najslađe bilo ono što djeca zovu bajram bakom. Kada se taj kurban podijeli bilo je i da se pogriješi i kaže “kabul olsun”, ali je bila i ta neka mala radost za djecu. I ona je i danas hvala Bogu prisutna i ona će ako Bog da i ostati”, kazao je efendija Delić.

To su najdivnije uspomene  kojih se rado sjeća  nastavio je glavni imam te dodao da se svi vraćamo u mirise djetinjstva kada je riječ o Kurban-bajramu i da nas je to zapravo kreiralo kao ličnosti kakve smo danas. To su neke poruke koje su univerzalne vrijednosti koje su nam propisane ali i vrijednosti koje se mi trudimo da njegujemo i u tradiciji, gdje god da se nalazimo poručio je .

izvor: radiokonjic.ba

Foto: Vehid Šišić