Medžlis Konjic

MIZ Konjic treće mjesto na mektepskom takmičenju na nivou Muftijstva

Mektepsko takmičenje na nivou Mostarskog muftijstva održano je danas u prostorijama Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Shodno propozicijama koje je ustanovilo nadležno tijelo Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, učenici su se natjecali u dvije kategorije, odnosno četiri zasebne grupa, Opće znanje za II i III nivo i kiraet (pravilno učenje Kur’ana) II i III nivo.

Na kraju takmičenja, prije uručivanja priznanja, učenicima i njihovim mualimima, mualimama, mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović je svima čestitao na učešću, kazavši kako je sam taj čin postignuće jer upravo oni na završnoj smotri znanja na nivou Muftijstva predstavljaju svoje mektebe i svoje džemate.

– Samo po sebi i to je značajan uspjeh. Sretni smo, također, što polaznici mekteba s područja našeg Muftijstva, iz godine u godinu, na višim nivoima takmičenja ostvaruju, sve bolje i zapaženije rezultate – kazao je muftija, dodavši kako su, samim time, vidljivi posvećenost nastavnom procesu, spremnost za učenje i podučavanje, što u zbiru daje jasnu sliku organiziranog rada u svim mektebima.

Podsjetio je na činjenicu da je mektepsko znanje temeljno znanje u životu muslimana.

– Pokazati rezultat i uspjeh na takmičenjima jeste velika stvar, ali veća stvar od toga je što će učenici to znanje čuvati u svojim srcima i što će po njemu živjeti, kroz njega graditi i čuvati svoju Islamsku zajednicu – naglasio je muftija.

Zahvalio je menadžmentu Medrese za organizaciju takmičenja, mulimima i mualimama na uloženom trudu i komisiji koja je obavila stručni uvid u rezultate takmičenja.

Pobjednicima je poželio sreću i odvažnost na takmičenjima koja će biti organizirana na nivou Rijaseta, poručivši im kako rezultat takmičenja nije presudan, koliko je važan kontinuitet učenja i njegovanja ljubavi prema dini islamu.

Priznanja i nagrade pobjednicima uručili su koordinator takmičenja Anel Dokara, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog mr. Ilham-ef. Puce, pomoćnik direktora Karađoz-begove Medrese mr. Suad-ef. Mujakić, direktor Medrese haifz Aid-ef. Tulek i muftija Dedović.

Rezultati takmičenja

Opće znanje II nivo

Amina Šetka, mekteb Crnići – Aladinići, MIZ Stolac
Emine Beljak, mekteb Čurčinica, MIZ Livno
Ermin Bukvić, mekteb Omerovići, MIZ Tomislavgrad

Opće znanje III nivo

Adna Kamiš, mekteb Ovčari, MIZ Konjic
Lejla Tipura, mekteb Podgorani, MIZ Mostar
Imran Gurda, mekteb Čurčinica, MIZ Livno

Kiraet II nivo

Abdulhadi Baraković, mekteb Opine, MIZ Mostar
Adin Hodžić, mekteb Čurčinica, MIZ Livno
Lamija Pozder, mekteb čaršijske džamije, MIZ Jablanica

Kiraet III nivo

Muhammed Kerim Gološ, mekteb Gornji Zalik, MIZ Mostar
Esma Topalović, mekteb Golinjevo-Podhum, MIZ Livno
Delila Kamiš, mekteb Ovčari, MIZ Konjic

U ukupnom plasmanu, po broju osvojenih bodova, Medžlis Islamske zajednice Mostar bio je najuspješniji. Drugo mjesto pripalo je Medžlisu Livno, dok su treće mjesto osvojili polaznici mektepske nastave na području Medžlisa Konjic.