Muftijstvo mostarsko

Konjičke škole osvojile ekipno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz vjeronauke

U subotu, 20. aprila 2024. godine, u Karađoz-begovoj medresi održano je regionalno takmičenje iz nastavnog predmeta islamske vjeronauke za učenike osmih, devetih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola.

Takmičenje je održano u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar i Muftijstva mostarskog. Učestovovala su 53 učenika osmih, devetih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola iz Mostara, Konjica, Jablanice, Stoca, Čapljine, Prozora i Livna. Odgovarali su na pitanja koja je pripremio savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed Husić.

Prisutnima se na početku, u ime domaćina takmičenja i u svojstvu izaslanika direktora Karađoz-begove medrese, obratio pomoćnik direktora za internat mr. Suad-ef. Mujakić koji je svima poželio dobrodošlicu. Učenicima je ukratko predstavio Karađoz-begovu medresu i značaj medresa u odgojno-obrazovnom sistemu Islamske zajednice, te ih podstakao da stječu znanje koje će im biti od koristi na oba svijeta.

U ime organizatora prisutnima su se obratili izaslanik muftije mostarskog mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva mostarskog i dr. Ahmed Husić, savjetnik za islamsku vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar.

Efendija Puce je govorio o vrijednosti znanja u islamskom učenju i počastima koje je Uzvišeni Allah obećao onima kojima je dato znanje. Podsjetio je da je u prvim riječima Objave Poslaniku, a.s., naređeno da uči u ime Gospodara. Naglasio je da će stjecanjem korisnog znanja učenici biti u prilici ostvariti mnoge uspjehe u svom akademskom i društvenom životu, te im je poželio da budu uspješni kako na takmičenju, tako i u daljem školovanju.

Dr. Ahmed Husić je objasnio propozicije i pravila takmičenja.

 

Nakon komisijskog sumiranja rezultata saopćeni su i rezultati takmičenja.

 

VIII razred osnovnih škola

  1. mjesto: Nejra Veljković, JU Osnovna škola „Bijelo Polje“ Potoci, vjeroučiteljica Hasnija Dedić
  2. mjesto: Nermina Rudan, JU Prva osnovna škola Stolac, vjeroučiteljica Alma Mujakić
  3. mjesto: Madžid Dedić, JU Osnovna škola „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“ Mostar, vjeroučitelj Salih Krhan

 

IX razred osnovnih škola

  1. mjesto: Almin Duro, JU Osnovna škola „Šćipe“, vjeroučitelj Almir Muminović
  2. mjesto: Džejla Lapo, JU Osnovna škola „Čelebići“, vjeroučitelj Samir Hodžić
  3. mjesto: Lejla Piralič, JU Osnovna škola „Vrapčići“, vjeroučiteljica Almira Džiho

 

I razred srednjih škola

  1. mjesto: Lejla Hodžić, JU Srednja škola Konjic, vjeroučitelj Mesud Džajić
  2. mjesto: Ajla Brkan, JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistčka škola Mostar, vjeroučiteljica Aiša Čolaković
  3. mjesto: Muhamed Jahjefendić, JU Srednja strukovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ Livno, vjeroučiteljica Selma Bošnjak Gurda

 

U ekipnoj konkurenciji srednjih škola prvo mjesto pripalo je JU Srednjoj školi iz Konjica, drugo mjesto osvojila je JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistčka škola Mostar, a trećeplasirana je bila JU Srednja strukovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Livna.

Za najbolju osnovnu školu proglašena je JU Osnovna škola „Čelebići“, drugo mjesto osvojila je JU Osnovna škola „Vrapčići“ Mostar, a trećeplasirana je bila JU Osnovna škola „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“ Mostar.

Diplome pobjednicima takmičenja i prigodne nagrade dodijelili su mr. Suad Mujakić, mr. Ilham-ef. Puce i dr. Ahmed Husić.

Najuspješniji takmičari predstavljat će muftijstvo mostarsko na XI državnom takmičenju koje organizuje Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a koje će biti održano 25. maja 2024. godine.