Medžlis Konjic

Dan šehida obilježen u Konjicu

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida. Današnje obilježavanje Dana šehida u Konjicu počelo je, u prisustvo velikog broja građana Konjica, učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije R BiH i MUP-a BiH na Trgu državnosti – Alija Izetbegović u Konjicu. Potom je uslijedio obilazak mezarja na Musali i spomen obilježja na ovom lokalitetu.

Na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije gdje su ukopana 102 šehida iz agresije 1992-1995.godina, proučen Ja’sin-i-šerif i dova za duše šehida Bosne i Hercegovine i grada Konjica.

Nakon učenja dove okupljenim građanima obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji je u svom obraćanju kazao kako je naša obaveza da radost bajrama podijelimo i sa našim šehidima.

“Drugog dana Ramazanskog bajrama naša je obaveza doći ovdje i bajramsku radost podijeliti s najboljim sinovima i kćerima naše domovine BiH, našim šehidima i mi to, hvala Bogu, činimo. Pred ovim bijelim nišanima svakog drugog dana Ramazanskog bajrama obnavljamo zavjet i obećavamo našoj braći da nećemo izdati principe za koje su oni dali svoje živote za našu slobodu, čast i dostojanstvo. Nikakvi pojedinačni ciljevi, nikakvi ciljevi interesnih grupica, političkih stranaka, udruženja, ne mogu i ne smiju biti preči od jednog jedinstvenog cilja da sačuvamo svoju slobodu, dostojanstvu i svoju domovinu BiH. To su principi na kojima moramo nastaviti, jer jedino na taj način nećemo izdati ove principe za koje su naša braća dali svoje živote. Molim Boga dragog da njima da njihovu šehidsku nagradu, a njihovim porodicama da tugu koju osjećaju, zamijene slašću u dženetu, a nama snage da dostojanstvo i odgovorno koračamo ovom zemljom i u njoj podižemo potomstvo”-poručio je Refik ef.Delić..