Muftijstvo mostarsko

Muftija Dedović: Pitanje Lakišića harema je pitanje multietničkog Mostara

Pitanje lokaliteta Lakišića vakufa u centralnoj zoni Mostara nije samo vjersko, nego se ono tiče i ljudskih prava i sloboda, te ostvarivanja projekta multietničkog Mostara za koji su Bošnjaci bili i ostali opredijeljeni – izjavio je danas muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Lakišića harem je vakufski lokalitet koji je uzurpiran, na čijem povratu Islamska zajednica insistira već duži niz godina. U knjizi “Lakišića harem u centru Mostara – trajanje i otimanje”, koja je prije nekoliko dana predstavljena u Mostaru, dokumentirani su pokušaji Islamske zajednice da barem dio Lakišića harema vrati u svoj posjed.

– Drago mi je da ćemo nakon mostarske promocije koja je imala veliki odjek u Hercegovini imati i sarajevsku, pa da i ovdašnja javnost sazna više o ovoj temi – kazao je muftija Dedović, te zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i direktoru Vakufske direkcije dr. Senaidu Zajimoviću koji su podržali održavanje sarajevske promocije ove knjige.

IMG_8052.jpg - Muftija Dedović: Pitanje Lakićšića harema je pitanje multietničkog Mostara

Promocija će biti održana 22. decembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 13.00 sati.

O ovoj promociji i drugim problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u Hercegovini muftija Dedović je govorio u emisiji “Aktuelno”, koja će biti emitovana na BIR televiziji u četvrtak, 14. decembra u 20.00 sati.

Muftija se ovom prilikom danas sastao i s direktorom Media centra Islamske zajednice dr. Muamerom Tinjakom i njegovim saradnicima, s kojima je razgovarao o saradnji i aktuelnostima s područja Muftijstva mostarskog.

– Zahvalan sam na tome što su aktivnosti Muftijstva mostarskog putem platformi Media centra afirmirane i praćene. Glas Hercegovine i jugozapada Bosne se čuje, a raznolike teme koje su uvijek aktuelne i vruće, prisutne su ovdje. O njima naša javnost treba čuti i informisati se – poručio je muftija Dedović.

(Preporod.info)

1702378409389.jpg - Muftija Dedović: Pitanje Lakićšića harema je pitanje multietničkog Mostara