Medžlis Konjic

Mevludski program u Lukomiru

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2023” danas je (20. avgust 2023.) u džamiji u Lukomiru, poslije podne-namaza održan mevludski program.

Na početku mevludskog programa okupljene vjernike i vjernice poselamio je i dobrodošlicu zaželio imam Halil ef. Čomor uz nadahnutu emocionalnu besjedu o vrijednosti, značenju i adetu “bijelih kapa”, koje su se nekad tradicionalno nosile u ovom kraju.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ Konjic skupa sa imamima iz drugih medžlisa koji su danas pohodili Lukomir.

Predavanje je održao Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic.

U svom obraćanju  Refik ef. Delić dotakao se važnih tema naše današnjice, kroz analizu kur’anskih ajeta i poslanikovih predaja nudeći pojašnjenje i dokaz da su problemi s kojim se suočavamo i poznati i rješivi ukoliko se oslonimo na dragog Boga i Njegovu riječ uzmemo kao vodilju.

Na početku obraćanja citirao je kur’anski ajet „“Pa, sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, zahvaljujte Mi, nemojte na blagodatima neblagodarni biti.” Te kroz aktuelne primjere i poslaničke predaje iznio nužnu stalnu potrebitost vjernika za Uzvišenim Bogom i Božijom riječi. Sjećanje na Boga nas doziva i na svjesnost Božijih blagodati, daje nam smiraj i mir, a ne samo nemir i traganje za onim što nije uz nas. Podsjetio je na zahvalnost Bogu kao ključ koji otključava i vrata dobra koja priželjkujemo, kao što nezahvalnost proizvodi nestanak berićeta i u onom što imamo.

Najveća kazna za čovjeka na Ovom svijetu je da bude daleko do Allaha- kazao je Refik efendija.

Kroz primjere Junusa, a.s., i Faraona, slikovito je pojasnio razliku između onih koji se Boga sjećaju kroz čitav život i onih koji mu kroz život prkose i zazivaju Boga samo onda kada više drugog izlaza nema. Junusov glas kad zavapi u utrobi ribe prepoznaše meleki jer je i prije toga slavio i  veličao Allaha, dok faraonov glas ne prepoznaše jer, dok mu voda nije do grla došla, on Boga nije htio ni priznati.

Problemi postoje i problemi su rješivi – kazao je Refik efendija – samo problemima treba poći u susret i rješavat ih, a ne bježati od njih i gurati ih pod tepih. I lični i društveni problemi imaju svoja rješenja, a ključ je u tom da svako od nas krene rješavati svoje konkretne probleme, suočavat se s njima i oslonjen na dragog Boga rješavat ih, tada će se početi rješavati i problemi u širem društvu. Bavit se samo problemima šireg društva, a zanemarivati svoje lične probleme nije rješenje.

Podrctao je potrebu poštovanja institucija, uleme i naših lijepih propisa i adeta, jer u institucijama imamo utočište, imamo odgovornost, imamo dokazanu tradiciju dok van njih imamo hir, neodgovornost, brzopletost i odsustvo odgovornosti… Uz neodgovornost nema rješenja problema, neodgovornost samo umnožava probleme, dovodi do slabljenja i raskola.

Upozoravajući na loše karakteristike neodgovornog ponašanja i raspravljanja Uzvišeni Bog nas upozorava da možemo tako ostati bez borbenog duha, i evo, zar nam današnja situacija u našem društvu ne svjedoči upravo odsustvo tog duha u djelovanju naših političkih predstavnika, i jednih, i drugih i trećih – kazao je Refik efendija u tumačenju poruka kur’anskog ajeta: “I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih.” (El-Enfal, 46.)

Mevludskom programu je prisustvovao veliki broj vjernika.