Medžlis Konjic

Refik ef. Delić: “Neka naša spremnost na žrtvu donese nužno potreban preporod

Obilježavanje Kurban ili Hadžijskog bajrama počinje klanjanjem Bajram-namaza, a glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik efendija Delić izjavio je za Radio Konjic da su vjernici jutros razdragani i veseli da imaju priliku obilježiti drugi naš važan blagdan, Kurban-bajram.

“Jutros smo klanjanjem Bajram-namaza otpočeli naše bajramske aktivnosti. Ovaj Bajram ima dvije osnovne karakteristike, obavljanje hadža i prinošenje žrtve klanja kurbana. Obavljanje hadža je dokaz jednakosti svih pripadnika islamske vjere pred Allahom, a prinošenje žrtve podrazumijeva približavanje Bogu, jer je Bog iskušavajući Ibrahima a.s. da mu dokaže svoju vrijednost zamijenio njegovog sina Ismaila, žrtvenom životinjom”- rekao je ef. Delić govoreći o značaju Kurban-bajrama.

„Kurban bajram nosi i naziv Hadžijski bajram, s obzirom da se za njega veže obavljanje hadža, što je kruna svih naših ibadeta, kruna našeg života u vjeri. Druga važna stavka jeste prinošenje žrtve Bogu dragom, po uzoru na Božije odabranike. Kada govorimo o samim obredima hadža od Ibrahima a.s. i božijeg imperativa njemu da oglasi ljudima hadž od tada pa evo danas, ljudi se odlučuje hodočastiti Kabu i obaviti hadž, kao jednu od pet islamskih dužnosti. Također, kada govorimo o kurbanu opet se vraćamo Ibrahimu a.s. i njegovom sinu Ismailu. Kao što znamo Ibrahimu a.s. je u snu bilo naređeno da žrtvuje svog sina, gdje je on tu obavezu bez imalo kolebanja prenio svom sinu, i sin je prihvatio da njegov otac uradi ono što je Bog naredio i da se on neće kolebati. Naravno znamo da Bog dragi zamjenjuje kurbanom Ismaila, jer Bogu dragom nije ni bila potrebna ljudska žrtva da otac žrtvuje svog sina, ali je bila potreba da Ibrahim a.s. dokaže ljubav prema Bogu. Nije ni čudo što upravo on dobiva naziva Halilullah, Allahov dž.š. prijatelj. U izvorima naše vjere naći ćemo da su Ibrahim i Ismail a.s., kao nagradu za taj čin, kao nagradu da se odazovu na naredbu, nagradu od dragog Boga dobili da grade i sagrade Kabu“ -kazao je ef. Delić.

Klanje kurbana se obavlja nakon Bajram-namaza, a kurbansko meso se dijeli na tri dijela. Jedan dio se ostavlja sebi, drugi dio se dijeli u porodici, a treći dio komšijama i onima koji su u potrebi, a veliki dio vjernika poklanja i kurbansko meso humanitarnim ustanovama.

„Zanimljivo je u podjeli kurbanskog mesa, da je veoma važno jedna trećina koja se odnosi na sebe i svoju porodicu, tu se kroz primjer kurbana nama govori da je porodica na prvom mjestu, a onda komšije i siromasi. To nam govori da moramo čuvati porodicu, i ova bajramska okupljanja bi trebala biti podstrek i prilika da uspijemo. Kada dijelimo kurban, ne možemo sjesti u svaku kuću, ali možemo napraviti neki raspored, da odemo tamo gdje dugo nismo bili, gdje su odnosi zahladili. Kurban-bajram je prilika da ih obnovimo i očvrstimo. Kurban je kao i zekat i hadž vezan za imovinsko stanje. Mi kažemo, ko je na dan Bajrama obezbijedio svoju porodicu sa svim što je potrebno i ima sredstava toliko za koliko može kupiti kurban, da je dužan zaklati kurban. To je ibadet koji se vezuje za imovinsko stanje“ – naveo je ef. Delić, uputivši čestitku povodom Kurban-bajram Muslimanima i Muslimankama.
“Svim Muslimanima i Muslimankama čestitam bajramske dane riječima Bajram šerif mubarek olsun, moleći Boga dragoga da naša vjera u njega, da naša spremnost na žrtvu donese nužno potreban preporod, kako čovjeku pojedincu, tako i zajednici u kojoj živimo” – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik efendija Delić.

Preuzeto sa www.radiokonjic.ba
28.06.2023.