Muftijstvo mostarsko

Bajramski prijem mostarskog muftije

Brojne ličnosti iz vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života u Mostaru i Hercegovini, na tradicionalnom bajramskom prijemu održanom u Kalima resortu u Podveležju povodom Kurban-bajrama,  izrazili su svoje čestitke mostarskom muftiji mr. Salem-ef. Dedoviću, i na taj simboličan način i svim muslimanima na području Muftijstva.

Posvjedočenje vjere, na način kako to ovih dana čine muslimani širom svijeta, u kratkom obraćanju naglasio je muftija, je posvjedočenje morala kao najvrjednijeg civilizacijskog naslijeđa.

– Bez toga bi i današnji svijet, ma koliko nam se naprednim ukazivao, bio duhovno siromašan i obezglavljen – kazao je muftija.

Podsjetio je na temeljna načela islama o poštivanju svake individue na Zemlji, kao zasebnog Božijeg stvorenja iz čega proizilazi stroga zabrana skrnavljenja, dehumaniziranja i obespravljivanja svakog pojedinca po svakom osnovu.

– Iz vjere i ljubavi prema Bogu rađa se i ljubav prema svemu stvorenom, a prema čovjeku posebno. Otkuda onda da su u današnjem svijetu tako brutalni ataci na dostojanstvo čovjeka, da ga se obespravljiva, da ga se progoni s njegove rodne grude, da mu se onemogućavaju građanske i vjerske slobode, da mu se onemogućava pravo na pošteno privređivanje, pravo na život, da mu se dovodi u pitanje jezik, kulturu, identitet – rekao je, dodavši da se ni jedna objavljena vjera s tim procesima ne može i ne smije legitimirati, jer bi to istodobno značilo i izdaju osnovnih principa vjere u Boga.

Ukazao je na potrebu pune posvećenosti šire društvene zajednice mladim generacijama.

– Svjesni smo gdje su nam otišle generacije mladih koji su za uzore uzeli osobe niskog morala – promotore lagodnog, parazitskog i hedonističkog života bez rada, truda, žrtve i posvećenosti. Društvo i društveni sistem moraju se uhvatiti u koštac sa tim izazovom i promovirati odlučnu borbu za moralne vrijednosti, pravdu i istinu – kazao je muftija Dedović.

Bajramsku čestitku u ime Eparhije Zahumsko hercegovačke i primorske muftiji je pred okupljenim zvaničnicima uputio vladika Dimitrije.

Osvrnuo se na potrebu izgradnje moralnog društva, međusobnog prožimanja i pomaganja.

– Ono o čemu imamo različita mišljenja i različita vjerovanja “položimo” pred Boga kao što je to Ibrahim/Abraham/Avram na Boga oslonio i onda je dobio Blagoslov. I mi ćemo ovdje u Bosni i Hercegovini sigurno imati blagoslov ako vjerujemo da smo tu s razlogom i da nam naša različitost može poslužiti kao inspiracija za put da razvijamo svoj identitet, a da ne ugrožavamo one pored nas, nego, šta više, da im se radujemo – kazao je vladika Dimitrije.

Bajramsku čestitku muftiji i muslimanima Mostarskog muftijstva uputio je i biskup Mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski monsinjor Petar Palić.